Please select your page

Зрењанински средњошколци у Скупштини АПВ

Скупштину АПВ и институцију Покрајинског омбудсмана је у оквиру овогодишње Дечје недеље данас посетило педесетак чланица и чланова ученичког парламента Економско-трговинске школе „Јован Трајковић” из Зрењанина.

Након што су се током обиласка зграда упознали са њеним историјатом, са ученицама и ученицима су у Великој сали Скупштине АПВ разговарали посланици и званичници Скупштине и Владе АПВ, као и Покрајинског омбудсмана.

Посланица Скупштине АПВ и њена потрпедседница у претходном сазиву мр Маја Седларевић је заједно са покрајинским послаником Александром Мартон ученицима представила начин рада Скупштине, а током дискусије на крају сусрета демонстриран је и начин на који се одвијаја скупштинска заседања. Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих говорила је о раду институције на чијем се челу налази, док је заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић ученике упознала и са надлежностима институције у овој области. О активностима и начинима на који Влада АПВ, односно Покрајински секретаријат за спорт и омладину подржава младе говорила је помоћница покрајинског секретара за омладину Тања Бањанин.

Током разговора са покрајинским званичницима ученици су се занимали за начин на који се сузбија дискриминација по основу пола, односно рода у радном окружењу, да ли и какве активности надлежни покрајински секретаријат спроводи у спортским клубовима у Зрењанину, као и за то на који начин би они као чланови ученичког парламента могли да утичу на то да се побољшају физичко-технички услови у њиховој школи.

Основна порука која је овом приликом упућена ученицима је да треба да се упознају како са својим правима и одговорностима, тако и са начинима њиховог остваривања, нарочито у односу на органе управе на свим нивоима, а као позитиван корак у том правцу похваљена је и чињеница да су ову посету сами иницирали и реализовали у сарадњи са својом школом и покрајинским органима управе.