Please select your page

Округли сто о Радној верзији Закона о бесплатној правној помоћи

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих и заменик покрајинског омбудсмана Стеван Арамбашић учествовали су јуче на округлом столу о Радној верзији Закона о бесплатној правној помоћи и правној експертизи Савета Европе.

Институција Покрајинског омбудсмана учествовала је у раду радне групе Министарства правде Републике Србије која је израдила нацрт поменутог закона. Поред тога што је господина Стеван Арамбашић, заменик покрајинског омбудсмана, учествовао у раду као члан ове радне групе, институција Покрајинског омбудсмана активно се укључила и у јавну расправу  о тексту нацрта. Покрајински омбудсман вршио је и мониторинг пројекта увођења служби бесплатне правне помоћи у АП Војводини који су 2007. године започели Влада АПВ и Каталонски омбудсман. Поред тога, Покрајински омбудсман је и сам вршио истраживање и обрадио информације прибављене од свих јединица локалне самоуправе на територији АПВ у вези са радом служби за пружање бесплатне правне помоћи у 2011. години. Позивајући се на резултате ових истраживања, а будући да је право на правну помоћ грађанима Републике Србије зајемчено Уставом, Покрајински омбудсман је 10. фебруара 2011. свим јединицама локалне самоуправе упутио препоруку да у складу са Законом о локалној самоуправи, у оквиру општинске, односно градске управе организују службу правне помоћи.

Округли сто је организовало Министарство правде Републике Србије са циљем да се размотре решења у вези са успостављањем ефикасног система правне помоћи у Републици Србији понуђена у Радној верзији Закона, односно његовој правној експертизи коју је урадио Савет Европе. Уз институцију Покрајинског омбудсмана на округлом столу су учествовали и чланови радне групе, као и експерти Савета Европе Алан Узелац и мр Аудун Хогнес Берг.