Please select your page

Темерин и међуетнички односи у Војводини

12062012 темерин мсПокрајинска омбудманка Анико Мушкиња Хајнрих говорила је данас о међуетничким односима и улози институције омбудсмана на скупу „Темерин – садашњости или будућност Војводине” који је у Новом Саду организовала Скупштина АПВ у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво и Центром за развој цивилног друштва.

Институција Покрајинског омбудсмана је током протеклих година покренула неколико иницијтива за спровођење активности на локалном нивоу које би допринеле смањењу етничке дистанце међу мештанима овог места, нарочито међу младима. Искуство институције је показало да је у Темерину потребна већа, дугорочна подршка покрајинских и републичких органа која би обезбедила услове да се становници овог места упознају још у најранијем узрасту како би се предупредила ескалација међуетничких тензија. Имајући у виду сложеност ситуације у Темерину која током протекле деценије у више наврата кулминирала, Покрајински омбудсман сматра да је важно да у поменуте активности треба укључити што више мештана/ки Општине Темерин, а посебну пажњу требало би посветити раду са родитељима.

Након учесталих инцидената у септембру 2011. године Покрајински омбудсман је у сарадњи са средњом школом и Канцеларијом за младе у Темерину организовао презентацију програма обуке из медијације и представу омладинског Форум театра која се бави темом дискриминације међу младима. Циљ ових активности био је да се младима у Темерину, њиховим наставницима и родитељима предоче могући алтернативни начини њиховог креативног и конструктивног ангажовања у животу локалне заједнице. Ученици/е средње школе у Темерину учествовали су и у истраживању Покрајинског омбудсмана „Војвођански ученици о дискриминацији” које се бави тиме у којој мери се средњошколци у срединама у којима припадници мањинских националних заједница чине већину осећају дискриминисани. Као прилог овом истраживању институција је урадила и анализу медијског извештавања о инцидентима у Темерину током септембра 2011.

Покрајински омбудсман је става да би увођење билингвалне наставе на српском и језицима националних мањина у Војводини допринело смањењу комуникацијских баријера, те да би се самим тим повећао и степен узајамног разумевања и поштовања њених грађана.

Уз организаторе и домаћине из Скупштине и Владе АПВ, на данашњем скупу у Скупштини АПВ говорили су и амбасадор Републике мађарске у Србији Оскар Никовиц, директор Управе за људска и мањинска права Министарства за љуска и мањинска права, државну управи и локлану самоуправу Ненад Ђурђевић, председник Општине Темерин Андраш Густон, као и др Јово Бакић са Филозофског факултета у Београду и др Душко Радосављевић, председник Војвођанске политиколошке асоцијације.