Please select your page

Разговори са женама у Старој Пазови и Голубинцима

06.06.12 Ст. Пазова 039 сајт 1

Посетом Старој Пазови настављен је обилазак војвођанских општина у оквиру пројекта који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен), чији је циљ подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и указивање на могућности заштите жена и мушкараца због кршења права на наведеним основама. 

Заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров јуче је на трибини за представнике локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа, као и локалних удружења грађана у овој општини говорила о надлежностима Покрајинског омбудсмана, а о родној равноправности говорила је виша стручна сарадница Андријана Човић. Разговору о актуелним проблемима жена у овој општини својим искуствима допринеле су представнице здравствених и социјалних установа, општинске Комисије за равноправност полова, као и предузетница у Старој Пазови. Највише пажње посвећено је насиљу у породици, односно начину поступања надлежних органа. Било је речи и о могућности измене прописа који се у примени на жене покажу као родно неосетљиви, односно дискриминишући. Указано је и на обавезе локалних самоуправа у примени Закона о равноправности полова и добрим искуствима у раду комисија за равноправност полова.

06.06.12 Ст. Пазова 021 сајт 1Након трибине уприличен је и пријем грађана и грађанки, а одржан је и састанак са чланицама женских удружења из Голубинаца. Искуства жена у овом месту слична су онима која имају жене у другим мањим местима у Војводини. Осим незапослености и старења становништва, жене сматрају да живот у селу отежава недовољна информисаност мештана у вези са могућностима за побољшање услова живота у сопственој заједници. Жене сматрају да би се живот у селу знатно унапредио уколико би се грађанке и грађани више ангажовали у активностима које доприносе квалитету живота целе заједнице.