Please select your page

Тестирање наставног кадра на матерњем језику

Покрајински омбудсман поздравља закључивање споразума о сарадњи између Националног савета мађарске националне мањине, Националне службе за запошљавање и Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова, а у вези са могућношћу проверавања психофизичке способности наставног особља, припадника мађарске националне мањине, на мађарском језику.

Овим споразумом приведен је крају дуготрајан поступак решавања питања могућности полагања психофизичких тестова наставног особља, припадника мађарске националне мањине, на матерњем језику, што институцију Покрајинског омбудсмана која је од почетка била укључена у решавање овог проблема посебно радује. Подржавајући пројекат Националног савета мађарске националне мањине ова институција је дала конкретан допринос у изналажењу решења, како обиласком филијала Националне службе за запошљавање и обраћањем надлежним органима како би се скренула пажња на неопходност изналажења адекватног решења, тако и личним контактима, укључујући састанак са представницима Националне службе за запошљавање у седишту ове институције. Охрабрује чињеница да уложени напори нису били узалудни, и да се улога Покрајинског омбудсмана у решавању проблема и у овом случају показала кључном.

Мора се међутим истаћи да се Покрајински омбудсман од првог момента залаже за једнак третман свих националних мањина, односно примену истих стандарда на све националне мањине. То значи да је неопходно обезбедити превођење и рестандардизацију тестова на све мањинске језике који су у службеној употреби на територији АП Војводине. Са аспекта заштите права националних мањина овакав приступ значајно би допринео једнакој шанси приликом запошљавања, без дискриминације због различитог матернјег језика и националне припадности.

Покрајински омбудсман изражава наду да је ово само први корак, те да ће се договором између Националне службе за запошљавање и националних савета других националних мањина обезбедити примена истих критеријумима приликом провере психофизичких способности васпитача, наставника и другог наставног особља припадника осталих мањинских заједница које живе у Војводини.