Please select your page

Посета дому за смештај одраслих у Извору код Параћина

30.05.12 Парацин манастир 005 сајт 1Институција Покрајинског омбудсмана је протекле неделје посетила Центар за социјални рад у Параћину и Манастир Свете Петке Изворске у Извору у оквиру ког се налази женски дом за смештај одраслих особа са тешком менталном ометеношћу или сметњама у развоју. Посета овом дому реализована је у оквиру активности Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ-а) који чине представници Заштитника грађана Републике Србије, Покрајинског омбудсмана и организација цивилног друштва.

Овај дом је јединствени пример установе социјалне заштите у нашој землји коју већ око 40 година заједнички воде центар за социјални рад као државна установа и манастир као део једне верске институције. Дом има 91 корисницу о којима се старају 24 монахиње, од којих су 15 обучене негователјице. У дому су ангажована и два социјална радника, лекарка опште праксе, једна радна терапеуткиња, пет медицинских сестара, четири помоћна радника задужена за послове вешераја и одржавања објекта, као и два радника у рачуноводству и администрацији и једна возач. Трошкове смештаја у дому делимично сноси држава, делимично родбина корисница, а неке од корисница имају и сопствена месечна примања.

Најмлађа корисница дома има 14, а најстарија 74 године. Половина корисница је непокретна. Упркос прилично дугом животном веку ниједна корисница од свог доласка у дом није враћена у своју породицу или у систем отворене заштите. Кориснице некада одлазе кући за викенд или са сродницима на одморе, а рођаци их слободно посећују и могу да преноће у манастиру. Одређена веросиповест или верска припадност није предуслов пријема у дом, а у њему има и корисница које су припаднице националних мањина. Кориснице долазе са територије целе Србије, а седам их је из Војводине.

Смештање у дом старателји обавлјају у сарадњи са надлежним центром за социјални рад будући да су кориснице дома неписмене, а поступак је исти као код смештања у друге установе социјалне заштите, односно домове. Једини административни проблем представлја прибавлјање личних карата за непокретне кориснице јер не постоји могућност да се оне сликају у кабини како то прописи налажу.

30.05.12-Парацин-манастир-017

Стандарди неге по питању исхране, хигијене, здравствене заштите, инфраструктуре и друштвеног живота корисница су на задоволјавајућем нивоу. Зубарске интевенције се због прописаних стандарда обавлјају у здравственим установама у Параћину, а дому су преко потребни физијатар и физиотерапеут који би били у сталном радном односу. Кориснице повремено учествују у креативним активностима и иду на излете.

Институцију Покрајинског омбудсмана у НПМ-у заступа заменик покрајинског омбудсмана за опште надлежности Стеван Арамбашић са сарадницама, а ова посета имала је за цилј превенцију тортуре и других сурових, нелјудских, понижавајућих казни и поступака у установама социјалне заштите у које спада и овај дом. Извештај о посети овом дому биће објавлјен у оквиру збирног извештаја НПМ-а за 2012. годину.