Please select your page

Покрајински омбудсман о сарадњи са Европском комисијом и Саветом Европе

31.05.12 ЕК и ЦоЕ евал 003Институцију Покрајинског омбудмана је данас посетила делегација евалуатора чији је задатак да у Србији и још седам земаља сагледа сарадњу Европске комисије и Савета Европе у оквиру њихових заједничких програма у овим земљама.

Евалуаторски тим предвођен Патриком Твомејом и Вером Дивајн посебно се заинтересовао за резултате рада Покрајинског омбудсмана у области примене Закона о националним саветима националних мањина, као и за искуства у сарадњи са надлежним органима, домаћим и међународним организацијама и телима која се у Србији баве заштитом и унапређењем људских права, нарочито у односу на корупцију, доступност података и права припадника националних заједница.

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих и заменица покрајинског омбудсмана Ева Вукашиновић су евалуаторе упознале са радом и искуствима институције у области заштите права националних мањина и са учешћем Покрајинског омбудсмана у активностима Националног механизма за превенцију тортуре. Састанак је окончан разматрањем врсте и обима сарадње коју су Европска комисија и Савет Европе остварили са институцијом Покрајинског омбудсмана од њеног оснивања до данас. Закључци и препоруке евалуатора на основу разговора са представницима институција у Војводини и Србији ће се током лета наћи у збирном извештају о сарадњи Европске комисије и Савета Европе у њиховим програмима који се реализују у Јерменији, Азербејџану, Босни и Херцеговини, Македонији, Молдавији, Русији, Србији и Турској.