Please select your page

Договор о сарадњи са Саветом Европе

ИМГ 0636

Институцију Покрајинског омбудмана је данас посетила делегација Савета Европе коју је предводио шеф дивизије Директората за људска права и антидискриминацију Маркус Јегер. Циљ посете био је упознавање са новим регионалним пројектом „Унапређење људских права и заштите мањина у Југоисточној Европи” који Савет Европе спроводи у сарадњи са Европском Унијом планира да спроводи на територији пет бивших југословенских република и у Албанији.

Делегацију Савета Европе примиле су покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих и заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић које су присутне упознале са радом институције у овој области. Посебно интересовање гостију изазвало је ново истраживање Покрајинског омбудсмана о раду националних савета националних мањина на територији АП Војводине, а које се тиче примене њихових овлашћења у оквиру законом предвиђене четири области остваривања права припадника мањинских националних заједница – образовања, културе, инфромисања и службене употребе језика.

Савет Европе заинтересован је да институцију Покрајинског омбудсмана укључи у поменути трогодишњи пројекат због њеног искуства како у раду са припадницима мањинских националних заједница, тако и у сарадњи са надлежним покрајинским и државним органима, органима локалних самоуправа у Војводини, домаћим и међународним организацијама. Искуство које Покрајински омбудсман има и у креирању релевантних прописа у овој области значајно је и са аспекта унапређење постојећих прописа и системске заштите колективних и појединачних права припадника мањинских националних заједница, што је такође један од циљева овог пројекта.

Састанку су у име Савета Европе присуствовале и координаторка пројекта Душица Пузић, као и др Александра Вујић, директорка Војвођанског центра за људска права и руководилац овог пројекта у Србији.