Please select your page

Саопштење поводом алармантних података о стању у здравству у Србији - Здравствена заштита на дну европске лествице

Европском парламенту су недавно представлјени подаци Европског здравственог потрошачког индекса, тј. извештаја о стању здравствених система европских земалја у 2012. години, а према којима се наша землја по питању стања у области здравстене заштите налази на поражавајућем последњем месту.

Овај извештај оцењује стање у пет области здравственог система у 34 европске землје: права пацијената и њихово информисање, доступност здравствених услуга и време чекања на њих, резултате лечења, односно стопу излечења од најчешћих болести и стања, обим и врсту услуга здравствене превенције и терапију лековима. Србија је оцењена са 451 од могућих 1.000 бодова, што је ставлја на последње место међу землјама обухваћеним овим извештајем. Резултати у појединачним оцењиваним категоријама указују на то да Србија у свакој од њих има негативну оцену у више од половине појединачних параметара, а најлошији резултати односе се на степен излечења од данас најучесталијих болести и стања, као и на приступ здравственог система терапији лековима.

С обзиром на то да је једна од пет области обухваћених овим европским истраживањем била и област права пацијената и њихово информисање, Покрајински омбудсман подсећа да је у септембру 2011. године ова институција објавила резултате истраживања „Заштитници пацијентових права у здравственим установама на територији Аутономне Покрајине Војводине“. Цилј истраживања био је да се кроз упознавање са активностима, искуствима и проблемима у раду заштитника пацијентових права стекне увид у њихов рад и дају препоруке надлежним државним органима и другим релевантним субјектима како би се унапредио и ојачао положај заштитника пацијентових права. Тиме би се уједно поболјшао и квалитет здравствене заштите, а пацијентима приближиле могућности остваривања лјудских права у овој области. Поменуто истраживање Покрајинског омбудсмана је, осим што је презентовано јавности, заједно са општим препорукама и предлозима правила понашања и других активности за унапређење рада и поступања заштитника пацијентових права, упућено и Министарству здравлја, Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију, као и регионалним струковним удружењима медицинских радника – Лекарској комори Војводине и Комори медицинских сестара и здравствених техничара. Позиву Покрајинског омбудсмана да извештај размотре и да дају своје предлоге мера и активности није се одазвао ниједан од поменутих надлежних органа и удружења.

Здравствена заштита спада у најзначајније области заштите лјудских права, будући да је у непосредној вези са квалитетом живота грађана, те да са собом повлачи остваривање читавог низа других права. Решавање проблема у овој области стога има приоритетан значај, а Покрајински омбудсман овим путем поново позива све релевантне друштвене субјекте на свим нивоима, од локалног до републичког, да у складу са својим ингеренцијама допринесу подизању степена заштите и унапређења права на здравствену заштиту као једног од основних лјудских права.

Истраживање Покрајинског омбудсмана доступно је на: http://www.ombudsmanapv.орг/апвомб/аттацхментс/артицле/285/ЗПП2011.pdf

Европски здравствени потрошачки индекс о стању здравствених система европских земалја у 2012. години доступан је на:

http://www.healthpowerhouse.com/files/Report-ЕХЦИ-2012.pdf