Please select your page

Обележен Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије

Са конференције за новинаре Завод за равноправност полова и Покрајински омбудсман одржали су данас конференцију за новинаре поводом обележавања 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО). Тема овогодишњег ИДАХО-а је хомофобија и трансфобија у контексту образовања, а јавности су представљене досадашње активности и нови пројекти ове две институције у сарадњи са међународним и домаћим организацијама.

Шефица мисије Савета Европе у Србији Антје Ротемунд је говорећи о дискриминацији особа другачије секусалне оријентације и родног идентитета у Европи изнела податак о томе да је Србија средње толерантна по питању права ЛГБТ популације.

То је показало истраживање европске организације ИЛГА која се бави правима ових особа. Полазећи од тога да су људска права недељива, да припадају свакој особи по рођењу и не подлежу хијерархији у смислу да су једна важнија од других, забринајава то што се у јавности чују хомофобичне и дискриминишуће изјаве јавних личности и званичника. Србија је стога, уз Албанију, Црну Гору, Летонију, Италију и Пољску, једна од земаља у којој ће Савет Европе подржати аквитности на изради одговарајућих стратегија за борбу против дискриминације, као и акција којима ће се у јавности, али и у структурама доношења одлука, подићи ниво свести о потреби сузбијања и доношења мера којима се онемогућује дискриминација на основу сексуалне оријентације и родног идентитета.

Искуства Повереника за заштиту равноправности Републике Србије указују на то да у Србији неке дискриминисане друштвене групе не препознају дискриминацију друге друштвено маргинализоване групе. Виша саветница у овој институцији Емила Спасојевић истакла је да ће се Повереник, користећи сва своја овлашћења, залагати за доношење националне стратегије за борбу против дискриминације како би се и припадницима ЛГБТ популације омогућило да уживају људска права као равноправни грађани нашег друштва.

Заменица Покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров најавила је спровођење истраживања о ставовима студената Универзитета у Новом Саду о дискриминацији на основу сексуалне оријантације и родног идентитета. Истраживање и кампању након његовог завршетка, као и представљање Препорука Савета Европе за борбу против дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, заједнички ће спровести Завод за равноправност полова и Покрајински омбудсман у сарадњи са три невладине организације: НЛО из Новог Сада, као и „Лабрис” и „Гаyтен ЛГБТ” из Београда.

Драгана Тодоровић из Завода за равноправност полова изразила је задовољство што је ова институција у прилици да по други пут заредом у Покрајини јавно обележава Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, те да својим истраживањима и активностима надлежним органима и јавности указује на потребу подизања свести о правима ЛГБТ популације, док се Кристиан Ранђеловић из НВО „Гаyтен ЛГБТ” посебно осврнуо на трансфобију и дикриминацију трансродних особа које су непрепознате у законодавству Србије. Осим у систему образовања, дискриминација ове групе евидентна је и у административним поступцима јер у Србији трансродне особе имају проблема са променом имена у личним документима и њиховим издавањем, наслеђивањем и остваривањем права на породичну пензију.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије прилика је да се истакне да различити извештаји о стању људских права у Републици Србији континуирано показују да су права ЛГБТ популације међу најугроженијима. Заједничка порука са овог догађаја је да је важно да сви друштвени актери, а нарочито надлежни државни органи, одлучно иступе против свих облика хомофобије и трансфобије у друштву.