Please select your page

Покрајински омбудсман о правима Рома

Излагање институције Покрајинског омбудсманаИнституција Покрајинског омбудсмана је јуче на Андревљу учествовала на семинару о положају и правима ромске популације намењеном запосленима у државним и локалним органима управе, институцијама и установама који се свакодневно сусрећу са решавањем различитих административно-правних проблема припадника ромске националне заједнице.

Покрајинска омбудсманка Анико Мушкиња Хајнрих говорила је о надлежностима институције у односу на специфичности остваривања и заштите људских права Рома. Упркос чињеници да је ромска популација у препозната као друштвена група која има великих потешкоћа у остваривању својих људскх права, покрајинска омбудсманака је истакла да је број обраћања Рома или њихових овлашћених заступника овој и дургим институцијама за заштиту људских права још увек готово занемарљив.

Наглашавајући да је улога омбудсмана, између осталог, и да грађанима и органима управе помогне да се што ефикасније и сврсисходније спроводе поступци остваривања људских права, омбудсманка је позвала присутне, као и представнике невладиних организација, да се самоиницијативно чешће обраћају институцији омбудсмана када сумњају на повреду људских права угрожених друштвених група.

Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић изнела је искуства институције у поступању по притужбама припадника ромске националне заједнице, као о случајевима кршења њихових права када је Покрајински омбудсман поступао по сопственој иницијативи, посебно наглашавајући специфичности поступка утврђивања повреде људских права по основу националне припадности. Након што је саветница Анкица Драгин присутнима представила део истраживања институције „Дечје просјачење у Војводини” који се односи на ромску популацију, уследила је дискусија током које су разматрана конкретна искуства центара за социјални рад у АП Војводини и проблеми у примени прописа који се тичу остваривања права Рома и других социјално угрожених група.

Јучерашњи семинар о положају и правима ромске популације реализовао је Новосадски хуманитарни центар у оквиру пројекта „Заштита права и превенција насиља и дикриминације над Ромима”.