Please select your page

НАЈАВА: Конференција за новинаре поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије

Поводом обележавања 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије (ИДАХО), Завод за равноправност полова и Покрајински омбудсман организоваће конференцију за новинаре која ће се одржати 17. маја у Прес сали Владе Војводине у 11 часова.

Тема овогодишњег ИДАХО-а је хомофобија и трансфобија у контексту образовања. Јавности ће на конференцији бити представљене и најављене активности Завода за равноправност полова и Покрајинског омбудсмана, као и партнерских организација у овој области, а нарочито оне које се односе на спровођење истраживања о хомофобији и трансфобији на Универзитету у Новом Саду. Једна од предстојећих активности биће и и кампања након завршетка истраживања, као и представљање Препорука Савета Европе за борбу против дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета, чије спровођење ће заједнички пратити Завод за равноправност полова и Покрајински омбудсман, у сарадњи са невладиним организацијама Лабрис и Гаyтен ЛГБТ из Београда.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије прилика је да се истакне да различити извештаји о стању људских права у Републици Србији континуирано показују да су права ЛГБТ популације међу најугроженијима. Важно је да сви друштвени актери, а нарочито надлежни државни органи, одлучно иступе против свих облика хомофобије и трансфобије у друштву.

На конференцији за медије ће говорити:

Антје Ротемунд, Шефица мисије Савета Европе у Србији

Емила Спасојевић, виша саветница у институцији Повереника за заштиту равноправности Републике Србије

Даница Тодоров, заменица Покрајинског омбудсмана за равноправност полова

Драгана Тодоровић, Завод за равноправност полова АП Војводине

Кристиан Ранђеловић, Гаyтен ЛГБТ

 

Молимо медије да извештавају са овог догађаја.