Please select your page

Поводом Светског дана слободе медија - Медијске слободе у другом плану

wорлд-пресс-фреедом-даyПокрајински омбудсман као институција у чијем раду на заштити, унапређењу и остваривању људских права медији имају немерљиви значај, и ове године изражава своју забринутост за достигнути степен остваривања слободе медија у Србији.

Период који је иза нас обележили су случајеви драстичног и бескрупулозног кршења људских права новинара, кршења основних принципа објективног, независног и слободног извештавања, и коначно, ускраћивања права јавности да буде упозната са информацијама од јавног значаја. Догађаји у којима су челници јединица локалних самоуправа без икаквог разлога избацивали новинаре са конференција за медије, ситуације у којима је новинарима забрањивано присуство на догађајима јавног карактера, претње новинарима и члановима њихових породица, показатељ су недовољног степена развоја друштва, како у политичком, тако и у цивилизацијском смислу.

Слобода медија је у Србији, али и у осталим пост-транзицијским друштвима у великој мери угрожена и по различитим оценама доспела је на најнижи ниво у протеклих пет година. О медијској стратегији која је требало да допринесе уређивању медијске сцене се готово и не говори, а решења која су њоме понуђена нису почела да се примењују у пракси. Треба нагласити и да налази Савета за борбу против корупције о медијима који су отворили многа важна питања нису истражени, те су питања корупције, уплитања политичких, али и криминалних кругова у рад медија, власничка структура медија и друга важна питања и даље нерешена.

Према извештају организације Репортери без граница Србија се према индексу медијских слобода са 85. места 2010. попела на 80. место у периоду 2011-2012. године и класификована је у групу земаља са уочљивим проблемима. Међу земљама у региону од Србије су боље пласиране БиХ (58. место) и Хрватска (68), док су лошија места заузеле Македонија (94), Албанија (96) и Црна Гора (107). Према извештајима организације Фреедом Хоусе Србија је минимално унапредила остваривање медијских слобода, али правна регулатива, економско окружење и политичка ситуација и даље су најкритичније области које подривају медијску сцену Србије.

Медијске слободе константно се налазе у другом плану, а остваривање ове вредности далеко је од идеала једног уређеног и функционалног друштва. Без остварене слободе изражавања и медија не може се говорити о демократском начину управљања друштвом, односно уређеном и одрживом друштвеном систему.