Please select your page

Саопштење: Поводом расељавања ромских породица из београдског насеља Белвил у Нови Сад

Представници инсититуције Покрајинског омбудсмана су јуче у Новом Саду по службеној дужности, заједно са замеником директора новосадског Центра за социјални рад, дочекали две породице расељене из београдског насеља Белвил.

Јуче око 18 часова испред Центра за социјални рад из Београда је у Нови Сад организованим превозом и у пратњи камиона са њиховим личним стварима стигло шест особа, од којих су три малолетне. Расељене Роме дочекали су заменик директора Центра за социјални рад Града Новог Сада и две представнице институције Покрајинског омбудсмана, а њихов пријем и смештај у контејнер Центра, баш као и пут од Београда до Новог Сада, протекли су без потешкоћа или непријатности било које врсте. Након што су се сместили, новопридошлим Ромима уручен је списак њихове имовине пренешене из Београда.

Контејнер у који су смештени служи као преноћиште за бескућнике и има 14 лежаја, струју, воду и санитарни чвор са тоалетом, али без купатила. По доласку је свима обезбеђен лежај, чиста постељина и прекривачи, храна, вода, као и пелене за бебу, а личну хигијену расељени Роми могу да одржавају у оближњем боравку за одрасла лица Геронтолошког центра Нови Сад. Одрасли чланови породице смештене у Центру имају неважећа документа издата у Жабљу, односно избегличку легитимацију из Републике Хрватске, док је друга породица желела да буде смештена у својој неусловној кући у новосадском насељу Велики Рит, те је тамо и превежена, а потом им је допремљена и храна. Ромима пристиглим у Центар обезбеђена је и потребна здравствена заштита. Одрасли из породице смештене у Великом Риту имају лична документа и здравствено осигурање, а уједно су и корисници новчане социјалне помоћи новосадског Центра за социјални рад већ дужи низ година.

Заменик директора Центра за социјални рад Града Новог Сада упутио је сва пристигла лица да се 27. априла 2012. године јаве социјалном раднику одређеном за водитеља случаја. За расељене Роме биће сачињен план пружања услуга, добиће једнократну новчану помоћ коју ће обезбедити Град Београд, а биће им обезбеђене и услуге Народне кухиње Црвеног крста у Новом Саду.

Институција Покрајинског омбудсмана ће у оквиру својих надлежности наставити да прати поступање надлежних органа у вези са даљим смештајем, издавањем докумената и омогућавањем остваривања других људских права чланова ове две породице, а која се остварују у односу на покрајинске, односно градске и општинске органе управе и јавна предузећа на територији АП Војводине.