Please select your page

Nove informacije za porodilje preduzetnice

Pokrajinski ombudsman dobio odgovor Poreske uprave, Sektora za kontrolu i Regionalnog centra Novi Sad povodom sprovođenja Zaključaka Vlade od 2. i 14. februara 2012. o povraćaju više plaćenih doprinosa za socijalno osiguranje preduzetnicama porodiljama

Pokrajinski ombudsman početkom aprila ove godine obavestio je Ministarstvo finansija i Poresku upravu da se preduzetnice porodilje koje su u periodu od 1. januara 2010. do 7. januara 2012. godine, koristile porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, a delatnost nastavile da obavljaju preko ovlašćenog poslovođe, žale na to da filijale Poreske uprave suprotno zaključcima Vlade Republike Srbije od 2. i 14. februara 2012. godine o povraćaju plaćenih doprinosa za socijalno osiguranje, odbijaju zahteve ovih preduzetnica za povraćaj, sa različitim obrazloženjima: da ne postoji odgovarajuća programska podrška, da je zahtev neosnovan jer nisu podnete žalbe na ranije doneta rešenja o utvrđivanju ovih obaveza kao ni na rešenja o određivanju prinudne naplate, i sl. Jedan broj filijala na zahteve odgovara obaveštenjem da će zahtevi biti rešeni kad se steknu uslovi.

Odgovarajući na ponovljeno obraćanje Pokrajinskog ombudsmana, Poreska uprava Centrala, Sektor za kontrolu obavestila je Pokrajinskog ombudsmana o tome, da se pristupilo realizaciji Zaključaka Vlade od 2. i 14. februara 2012. godine tako što je organizacionim jedinicama Poreske uprave naloženo da do izrade softverske podrške:

- Izvrše pripreme za sprovođenje Zaključaka, odnosno da na osnovu svojih evidencija utvrde obveznike doprinosa za socijalno osiguranje na koje se odnose zaključci, period korišćenja odsustva po navedenim osnovama, iznos dospelih i plaćenih obaveza, kao i iznos dospelih obaveza koje nisu izmirene u periodu od  1. januara 2010. do 7. januara 2012. godine.

- pri izdavanju poreskih uverenja preduzetnicama porodiljama, koje delatnost nastavljaju da obavljaju preko ovlašćenog poslovođe, isključe zaduženja po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje od obavljanja samostalne delatnosti, utvrđena za vreme korišćenja prava na odsustvo, ako su zaduženja dospela za plaćanje u navedenom periodu, odnosno do dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje („Službeni glasnik RS“ br. 101/11).

Poreska uprava je u saradnji sa Institutom „Mihajlo Pupin“ izradila programsku podršku za donošenje rešenja o preuzimanju utvrđenih obaveza preduzetnica koje koriste porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta koju organizacione jedinice mogu da koriste od 28. marta ove godine, kada su obaveštene o načinu postupanja, odnosno o tome da donošenje rešenja o preuzimanju utvrđenih obaveza spada u prvi red prioriteta. Krajnji rok za donošenje rešenja bio je 9. april ove godine.

Organizacionim jedinicama Poreske uprave je predočeno da su dužne da se prilikom donošenja rešenja u potpunosti pridržavaju korisničkog uputstva za postupanje na osnovu zaključaka Vlade Srbije o storniranju dela obaveza preduzetnica koje koriste porodiljsko odustvo.

Na ponovljeni poziv Pokrajinskog ombudsmana, izjasnio se i Regionalni centar Novi Sad navodeći da su organizacione jedinice Poreske uprave u datom roku, do 11.04.2012. godine izvršile storniranje obaveza utvrđenih u periodu odsustva korišćenog u 2009, 2010. i 2011. godine umanjenih za iznos obaveza storniranih po prvom zaključku Vlade, kao i storniranje neplaćene kamate na dan 31.12.2010. zaključno sa 31.12.2011. g. Dakle, stornirane su obaveze utvrđene i dospele nakon  01.01.2010. zaključno sa 31.12.2011. godine.

Povraćaj plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje preduzetnica koje koriste porodiljsko odsustvo, odsustvo sa rada radi nege deteta i odsustvo sa rada radi posebne nege deteta a delatnost nastavile da obavljaju preko ovlašćenog poslovođe, moguć je tek nakon sprovedenog postupka knjiženja rešenja o preuzimanju obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za ove obveznike.

Pokrajinski ombudsman podseća poreske obveznice koje su stekle pravo na povraćaj uplaćenih doprinosa da je, ukoliko žele da se izvrši povraćaj, potrebno da nadležnoj filijali Poreske uprave podnesu pismeni zahtev za povraćaj više uplaćenih sredstava, odnosno da se izjasne o tome ako navedena sredstva žele da koriste kao poreski kredit, u skladu sa članom 10 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Službeni glasnik RS“ br. 80/02...2/12).