Please select your page

Saopštenje: Povodom pojavljivanja dece u aktivnostima stranaka tokom predizborne kampanje

Predizborna kampanja je period kada je izraženo povećano interesovanje političara za decu i njihova prava. Svedoci smo pojave da političari u jeku predizborne kampanje posećuju vrtiće, škole i druge ustanove za decu, a deca se pojavljuju i na javnim skupovima stranaka. Deci se pritom dele pokloni raznim povodima, od kojih je poslednji bio praznovanje Uskrsa. Prilikom ovakvih događaja deca se slikaju sa političarima, ili na drugi način učestvuju u njihovim aktivnostima: dočekuju stranačke delegacije, igraju i pevaju na stranačkim događajima i tome slično.

Pokrajinski ombudsman ovom prilikom želi da ukaže na neprihvatljivost zloupotrebe dece u političkim kampanjama. Zaštita dece od njihovog korišćenja, odnosno zloupotrebe u političke svrhe u Republici Srbiji, baš kao ni u drugim zemljama u okruženju, nije uređena pozitivnopravnim propisima, pravilima i kodeksima, pa tako ni sankcionisana kao negativna pojava. Pokrajinski ombudsman zato apeluje na Republičku, Pokrajinsku i opštinske izborne komisije da utvrde pravila ponašanja političkih partija u političkim kampanjama u cilju zaštite prava i interesa dece, te da nađu načina da sankcionišu neetičke aktivnosti stranaka kojima se prava dece nesumnjivo povređuju.

U tom smislu Pokrajinski ombudsman ukazuje i na to da je decu neprimereno koristiti tokom političkih kampanja čak i kada imaju izričit pristanak roditelja, pogotovo decu u uzrastu kada ne razumeju šta ovakve aktivnosti znače, te da i slikanje političara sa sopstvenom decom tokom aktivnosti predizborne kampanje predstavlja zloupotrebu i kršenje prava deteta.