Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Сенти и Торњошу

10.04.12 Сента 010 сајт

Јучерашња посета Сенти, једанаеста по реду, заменице покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров организована је у оквиру пројекта институције који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је да се трибинама за представнике локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа као и разговорима са женама у локалним активима жена и удружењима грађана, повећа степен свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и укаже на могућности заштите жена.

Након трибине о надлежностима Покрајинског омбудсмана и родној равноправности уприличен је и пријем грађана и грађанки, а одржан је и састанак са чланицама актива жена у Торњошу и Кевију. Осим немаштине, велики проблем у овим местима сенћанске општине представља незапосленост и старење становништва. Мештани сматрају да су ова села додатно скрајнута чињеницом да им је јавни превоз једва доступан, а посебан проблем представља и остваривање права на здравствену заштиту. У селима су учестали ноћни упади у приватне поседе и крађе, а мештани се осећају небезбедно и незаштићено, пошто надлежни органи ништа не предузимају.

Као дискриминацију на основу пола, брачног и породичног статуса којом су нарочито погођене младе жене наводе чињеницу да их послодавци нерадо запошљавају јер унапред подозревају да ће због деце често одсуствати са посла или да ће се после запошљавања убрзо одлучити да рађају. Жене овакву дискирминацију не пријављују надлежној инспекцији јер се боје да ће због тога у малој средини оне, њихова породица, па чак и колегинице и колеге из истог места доживети непријатности како од стране тренутног, тако и од евентуалних будућих послодаваца.