Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Белој Цркви

04.04.12 б. црква 013 сајтПосетом Белој Цркви у априлу је настављен обилазак војвођанских општина. Заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров јуче је на трибини за представнике локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и установа, као и локалних удружења грађана у овој општини говорила о надлежностима Покрајинског омбудсмана и родној равноправности.

Након трибине уприличен је и пријем грађана и грађанки, а одржан је и састанак са чланицама женских удружења из Беле Цркве. Жене у Белој Цркви деле слична животна искуства са женама у другим мањим местима у Војводини. Осим немаштине и незапослености, велики проблем у овој банатској општини представља и старење становништва, које се осећа беспомоћним и сумња у бољитак сопствене локалне заједнице. Све фабрике и предузећа, која су некада била главни послодавци, данас су затворена, а веома је мало нових у којима би могли да се запошљавају. Иако насиље у породици у Белој Цркви није изражена појава, жене су незадовољне због атмосфере нетолеранције и несолидарности која локалну заједницу спутава да се бави активностима које би допринеле квалитету живота целе општине.

Посете општинама током којих се одржавају трибине, разговори са грађанима и пријем њихових представки институција Покрајинског омбудсмана организује у оквиру посебног пројекта који подржава Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и указивање на могућности заштите жена.