Please select your page

Saopštenje: Povodom napada na Svratište za decu ulice u Novom Sadu

Kao nezavisni i samostalni organ koji se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda svakog lica zajemčenih ustavom, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima, opšteprihvaćeni pravilima međunarodnog prava, kao i zakonom i propisima Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinski ombudsman najoštrije osuđuje ispisivanje grafita mržnje na prostorijama Svratišta za decu ulice u Novom Sadu.

Iskustvo saradnje Pokrajinskog ombudsmana sa Svratištem za decu ulice u Novom Sadu tokom prošlogodišnje realizacije projekta institucije „Prosjačenje dece u Vojvodini” je pokazalo da je postojanje ovakvog vida zaštite dece od izuzetnog socijalnog, psihološkog i materijalnog značaja za jednu od najugroženijih kategorija dece u našem društvu. Ovo Svratište predstavlja utočište za oko 400 novosadske dece, što je broj koji u manjim sredinama ne dostižu ni neke osnovne škole. Međutim, ono je osobeno po tome što u njega deca dolaze dobrovoljno jer ga doživljavaju kao bezbedno mesto na kom se osećaju prihvaćeno i uvažavano.

Svratište za decu ulice u Novom Sadu je tokom protekle dve godine svoje korisnike steklo upravo poštovanjem njihovih elementarnih ljudskih prava. Apelujući na nadležne da što pre pronađu počinioce ovog vandalskog čina i da ih privedu pravdi, Pokrajinski ombudsman skreće pažnju javnosti da će veliki trud kako organizacija civilnog društva, tako i nadležnih institucija biti uzaludan sve dok u društvu postoji toliko nerazumevanja u vezi sa ljudskim pravima i odgovornostima svakoga od nas.