Please select your page

Покрајинска омбудсманка уручила годишњи извештај о раду за 2011. председнику Скупштине АПВ Шандору Егерешију

Покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајнрих и председник Скупштине АПВ, Шандор Егереши

Покрајинска омбудсманка, Анико Мушкиња Хајрних уручила је данас Извештај Покрајинског омбудсмана за 2011. годину председнику Скупштине АПВ Шандору Егерешију.

Редован годишњи извештај садржи оцену и преглед стања људских права у АП Војводини и активности институције у области заштите права националних мањина, права детета, родне равноправности и опште заштите људских права.

Покрајински омбудсман је 2011. године формирао укупно 1237 предмета, претежно на основу притужби грађана, што је за 43% више у односу на 2010. годину. Грађани су се и током прошле године у највећем броју жалили на повреду људских права учињених незаконитим, нецелисходним и неефикасним поступањем општинских (411) и републичких и органа (456), док је број притужби на рад покрајинских органа и даље најмањи (161).

На локалном нивоу грађани су се жалили на рад градске, односно општинске управе, и организација, установа и јавних предузећа која врше управна и јавна овлашћења, а чији је оснивач град односно општина.  На покрајинском нивоу притужбе су се односиле на покрајинску управу и јавне службе, организације и установе чији је оснивач Покрајина, док је на републичком нивоу притужби било на рад организационих јединица републичких органа са седиштем у Аутономној Покрајини Војводини.

Због утврђених неправилности у раду органа Покрајински омбудсман је у 2011. години упутио 15.4% више препорука, мишљења и предлога у односу на 2010. годину - укупно 75, од којих је 46 извршено, што је према степену извршења близу европског просека.

Комплетан извештај за 2011. годину доступан је на сајту Покрајинског омбудсмана.