Please select your page

Prava deteta iz dečjeg ugla - Predavanje za osnovce o pravima deteta

Predavanje o dečjim pravima Učeničkom parlamentuInstitucija Pokrajisnkog ombudsmana je danas bila gost Učeničkog parlamenta Osnovne škole „Kosta Trifković” u Novom Sadu. Tema razgovora, razmena mišljenja i postavljenih pitanja, bila su prava deteta, a zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava deteta Marija Kordić je učenicima i učenicama govorila o nadležnostima Pokrajisnkog ombudsmana u ovoj oblasti.

Đake su ovom prilikom najviše zanimala pojedinačna dečja pava upredviđena Konvencijom UN o pravima deteta i Univerzalnu deklaracije o ljudskim pravima, a njhova konkretna pitanja odnosila su se na upis dece u matičnu knjigu rođenih i prava dece u odnosu na njihov uzrast. Razgovor se potom usmerio ka pravima dece razvedenih roditelja i načinu regulisanja ostvarivanja roditeljskog prava u skladu sa principom najboljeg interesa deteta.

Pitanja učenika o mogućnostima usklađivanja prava na obrazovanje i prava na slobodno vreme, obrazovanju na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica, kao i onima o prevenciji zloupotrebe droga i vršnjačkom nasilju izazvala su najviše interesovanja, a sasatanak se završio razmatranjem načina na koji bi škola mogla da doprinese kreativnom provođenju slobodnog vremena i dogovorm o budućoj saradnji škole i Pokrajinskog ombudsmana.