Please select your page

Institucija Pokrajinskog ombudsmana u Baču i Sečnju - Aktivne žene bez podrške

Tribina u BačuTribine o rodnoj ravnopravnosti i nadležnostima Pokrajinskog ombudsmana u ovoj oblasti protekle nedelje održane su u Sečnju i Baču. Učesnici tribina bili su predstavnici lokalne samouprave, opštinskih javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici lokalnih udruženja građana.

Nakon što su zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov i viša stručna saradnica za ravnopravnost polova Andrijana Čović održale svoja uvodna izlaganja o nadležnosti i radu institucije Pokrajinskog ombudsmana u oblasti ravnopravnosti polova i značaju primene principa rodne ravnopravnosti u postupanju organa uprave, razgovaralo se o tome da li u opštini postoje odgovarajući akti, odnosno mehanizmi za rodnu pravnopravnost, te kako oni funkcionišu, ali i o problemima sa kojima se građani i građanke susreću u ostvarivanju svojih prava, kao i povrede prava na rodnu ravnopravnost. 

Žene iz lokalnih udruženja i aktiva u Baču i Plavni koje su učestvovale na posebnom sastanku posvećenom životu žena na selu ističu da, uprkos motivisanosti žena u selima da se bave raznim kultunim, humanitarnim i zanatskim aktivnostima, pa čak i da pokrenu sopstveni posao kojim bi sebi obezbedile prihode, lokalna samouprava ne prepoznaje njihov doprinos kvalitetu života lokalne zajednice i da nedovoljno izdvaja za programe zapošljavanja žena. Svoja udruženja i aktive žene u selima doživljavaju kao mesto za druženje i pružanje uzajamne podrške, a kao najveći problem seoskog života doživljavaju nemaštinu i starenje stanovništva.

Sastanak sa ženama u Baču

Posete opštinama tokom kojih se održavaju pomenute tribine, razgovori sa građanima i prijem njihovih predstavki institucija Pokrajinskog ombudsmana organizuje u okviru posebnog projekta koji podržava Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women). Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je podizanje svesti javnosti o kršenju prava i diskriminaciji na osnovu pola, bračnog i porodičnog statusa i ukazivanje na mogućnosti zaštite žena.