Please select your page

Улога омбудсмана између грађана и управе

Стажисти републичких органа управе у посети Покрајинском омбудсману

Посета републичких стажиста Покрајинском омбудсмануИнституцију Покрајинског омбудсмана данас је посетила група младих са југа Србије, учесника програма стажирања припадника националних мањина у државним институцијама.

Будући да су теме посете биле родна равноправност, права мањинских националних заједница и других друштвено маргинализованих група, о раду институције у оквиру ових специфичних области заштите и унапређења људских права говориле су надлежне заменице покрајинског омбудсмана: заменица за родну равноправност полова Даница Тодоров, заменица за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић и заменица за заштиту права детета Марија Кордић.

Стажисте републичких институција највише су занимала питања о надлежностима и функционисању националних савета националних мањина, те питања у вези са међунационалним односима у АП Војводини и рада институције на терену. Посебну пажњу привукла су и истраживања институције у области права детета и националних мањина, као и активности Покрајинског омбудсмана у области равноправности полова које се односе на едукацију грађана о њиховим правима.

Током дводневног боравка у Новом Саду стажисти су обишли и Покрајински секретаријат за рад, запошљавање и равноправност полова, као и Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице. Програм стажирања за младе припаднике националних мањина у институцијама Србије заједнички реализују Мисија ОЕБС у Србији и Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Републике Србије уз финансијску подршку Амбасаде Уједињеног Краљевства у Београду.