Please select your page

Institucija Pokrajinskog ombudsmana u petak, 2. marta u Apatinu - Tribina u lokalnoj samoupravi, razgovor sa građanima i primanje predstavki

Predstavnici institucije Pokrajinskog ombudsmana će u petak, 2. marta 2012. posetiti Apatin. Tom prilikom organizovaće se dva događaja: tribina o rodnoj ravnopravnosti i nadležnostima Pokrajinskog ombudsmana u ovoj oblasti za predstavnike lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova, a potom i razgovor sa građanima ove opštine i primanje njihovih predstavki.

Satnica pomenutih događaja je sledeća:

11.00 - 12.30 h   Tribina (zgrada Opštine Apatin, Srpskih vladara 29)

12.45 – 14.30 h   Primanje građana/ki i njihovih predstavki

Uvodno izlaganje na tribini imaće zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov, a prisutnima će se obratiti i predstavnici/e lokalne samouprave.

Osim što će imati prilike da na licu mesta podnesu predstavku ovoj instituciji, tokom razgovora sa zamenicom pokrajinskog ombudsmana i njenom saradnicom građani će takođe moći i da dobiju savete o mogućnostima ostvarivanja svojih prava u odnosu na pokrajinske i opštinske organe uprave, javna preduzeća i službe.

Posete opštinama tokom kojih se održavaju pomenute tribine, razgovori sa građanima i primanje njihovih predstavki institucija Pokrajinskog ombudsmana organizuje uz podršku Agencije UN za žene (UN Women). Jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta je podizanje svesti javnosti o kršenju prava i diskriminaciji na osnovu pola, bračnog i porodičnog statusa i mogućnosti zaštite žena. Očekuje se da će tribine za predstavnike lokalne samopurave i neposredni razgovori sa građanima, prvenstveno ženama, doprineti tome da se na lokalnom nivou povećaju institucionalni i lični kapaciteti građana i građanki za prepoznavanje kršenja njihovih prava na osnovu pola, bračnog i porodičnog statusa, rodnog identiteta i drugih ličnih svojstava. Budući da institucija Pokrajinskog ombudsmana kontroliše rad organa uprave, javnih preduzeća i ustanova na lokalnom i pokrajinskom nivou, prepoznavanje slučajeva kršenja ljudskih prava i diskriminacije na osnovu ličnih svojstava u ovim organima unapredilo bi i njihovo postupanje prema građanima.

Molimo medije da prema svojim mogućnostima najavljuju primanje građana/ki i njihovih predstavki u ovim opštinama.

 Vreme predviđeno za davanje izjava medijima je 30 min pre početka tribine.