Please select your page

Prve posete NPM-a policiji u Vojvodini - Prevencija torture osnovni cilj

Prve posete NPM-a policiji u Vojvodini - Zamenik ombudsmana Stevan ArambašićInstitucija Pokrajinskog ombudsmana, kao deo Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, posetila je tokom protekle nedelje nekoliko policijskih stanica u AP Vojvodini.


Budući da je cilj ovog mehanizma da se stalnim posetama mestima na kojima se nalaze lica lišena slobode preventivno deluje na sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka, zamenik pokrajinskog ombudsmana Stevan Arambašić i savetnica za zaštitu ljudskih prava Oršolja Deli Vidač, zajedno sa drugim članovima tima NPM-a, posetili su Policijsku upravu Zrenjanin i obišli policijske stanice u Novom Bečeju, Žitištu, Novoj Crnji i Sečnju.

Poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture obavlja Zaštitnik građana Republike Srbije u saradnji sa Pokrajinskim ombudsmanon, kao i sa organizacijama civilnog društva koje se zalažu za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda. Ovaj mehanizam ustanovljen je u avgustu 2011. godine Zakonom o dopuni Zakona o ratifikaciji Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka („Sl. glasnik RS – Međunarodni ugovori“ br. 7/11).