Please select your page

Povodom pogrešne interpretacije saopštenja Pokrajinskog ombudsmana u vezi sa obavezom plaćanja RTV pretplate - Građani imaju pravo na potpunu informaciju

Povodom medijskih navoda u kojima se kao suština jučerašnjeg saopštenja institucije Pokrajinskog ombudmsmana u vezi sa obavezom plaćanja RTV pretplate ističe apel građanima da plaćaju pomenutu pretplatu, Pokrajinski ombudsman demantuje ove navode i saopštava sledeće:

Namera institucije Pokrajinskog ombudsmana bila je da građanima skrene pažnju na to da ne dozvole sebi da na osnovu nepotpunih informacija nestručne javnosti dođu u zabludu, te da kasnije zbog toga snose pravne posledice.

Posledica nepreuzimanja sudskih pošiljki i neizjavljivanja npr. prigovora o zastari u slučaju neplaćanja RTV pretplate biće naplata potraživanja od dužnika prinudnim putem. Drugim rečima: zastare obaveze nema ako se ne uloži prigovor na rešenje suda.

Primera radi: ukoliko neko pet godina ne plaća RTV pretplatu, a ne primi rešenje od suda kojim se traži izmirenje duga i ne uloži prigovor na njega, toj osobi će se naplatiti celokupno potraživanje nastalo tokom pet godina zajedno sa kamatom. Međutim, ukoliko dužnik pravovremeno izjavi prigovor na rešenje, (za šta ga prethodno mora primiti), biće mu naplaćeno samo dugovanje za prethodnih 12 meseci.

Pokrajinski ombudsman takođe podseća da, nasuprot navodima prisutnim u javnosti, Ustavni sud nije proglasio neustavnim odredbe Zakona o radiodifuziji koje se odnose na radio-televizijsku pretplatu. Budući da je rešenjem iz 2009. godine Ustavni sud obustavio postupak za ocenu ustavnosti i zahteve za obustavu primene pojedinih odredaba ovog zakona, ovaj zakon je još uvek na snazi. O tome da li žele da plaćaju RTV pretplatu ili ne i na koji način odlučuju sami građani. Institucija Pokrajinskog ombudsmana je jučerašnjim saopštenjem građanima želela da ukaže na najefikasniji način ostvarivanja i zaštite sopstvenih prava u odnosu na pitanje (ne)plaćanja RTV pretplate.