Please select your page

Поводом обавезе плаћања радио-телевизијске претплате - Нестручна тумачења на штету грађана

Саветима, који се ових дана појављују у јавности, у којима се обвезници радио-телевизијске претплате позивају да не примају судске пошиљке, те који садрже погрешне наводе о непостојању основа обавезе плаћања претплате, грађани се доводе у заблуду, услед чега може доћи до пропуштања коришћења права на ефикасно правно средство и других негативних последица које из тога произлазе.

Ради заштите грађана и спречавања њиховог довођења у неповољан положај у односима са јавним предузећима и другим субјектима који обављају делатности од општег интереса, Покрајински омбудсман овим путем информише грађане о њиховим правима и обавезама и начину на који могу да заштите свој правни интерес на најцелисходнији начин.

Обавеза плаћања радио-телевизијске претплате, као и висина и начин плаћања и ослобађање од обавезе плаћања претплате утврђени су Законом о радиодифузији. Насупрот присутним наводима у јавности, Уставни суд није прогласио неуставним одредбе Закона о радиодифузији које се односе на радио-телевизијску претплату, већ је решењем из 2009. године обуставио поступак за оцену уставности и захтеве за обуставу примене појединих одредаба овог закона.

Поверилац обавезе плаћања претплате је Радиодифузна установа Радио телевизија Србије, као носилац јавног радиодифузног сервиса, а дужници грађани који су власници радио и ТВ пријемника. Законом о радиодифузији је прописан и рок плаћања претплате, те у складу са основним правилима грађанског права дужник долази у доцњу уколико не испуни обавезу у одређеном року, а поверилац стиче право да испуњење захтева.

Поступак остваривања потраживања Радиодифузна установа Радио телевизија Србије покреће подношењем предлога за извршење на основу веродостојне исправе надлежном суду. Решење којим се предлог усваја суд доставља обвезнику претплате, као извршном дужнику. Достављање извршном дужнику који је физичко лице врши се на адресу пребивалишта или боравишта уписану код органа надлежног за вођење евиденције о личним картама. Уколико достављање решења на наведену адресу није било могуће извршити у року од 5 радних дана од дана упућивања писмена, након 15 дана од дана истека претходног рока покушаће се поновна достава. Ако нова достава не буде успешна, достављање се врши истицањем на огласну таблу суда. Сматра се да је достава извршена протеком рока од пет радних дана од дана истицања писмена на огласну таблу суда.

По достављању решења о извршењу извршни дужник може да изјави приговор против решења у року од пет радних дана од дана достављања решења. Уколико извршни дужник пропусти овај рок, решење постаје правноснажно и може се приступити принудном извршењу. По закону, враћање у пређашње стање је само изузетно дозвољено када приговор на решење о извршењу није изјављен у прописаном року из оправданих разлога. У приговору против решења извршни дужник може да оспорава настанак потраживања, као и да је обавеза извршена или да је на други начин престала, те да је потраживање застарело, са обзиром на то да потраживања радио-станица и радио-телевизијских станица за употребу радио-пријемника и телевизијског пријемника застаревају за једну годину. Извршни дужник је дужан да у приговору изнесе све разлоге побијања и уз приговор приложи све доказе на којима се приговор заснива, а у случају да то не учини, губи право да накнадно износи чињенице и предлаже доказе.

С обзиром на горе наведено, Покрајински омбудсман упућује грађане да не избегавају пријем судских писмена, те да своја права штите у редовном поступку, који им омогућује изношење чињеница и доказа од значаја за утврђивање постојања основа обавезе плаћања радио-телевизијске претплате.