Please select your page

Влада дала сагласност да се врате плаћене обавезе породиљама предузетницама

Директор Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Републике Србије Миливоје Михајловић саопштио је новинарима да је Влада дала сагласност да се врате плаћене обавезе предузетницама које користе породилјско одсуство, одсуство ради неге детета и ради посебне неге детета, а делатност наставлјају да обавлјају преко овлашћеног пословође.

Михајловић је рекао да је Влада сагласна да те обавезе преузме на себе, уз подсећање на то да ова група предузетница није била обухваћена досадашњим прописима и да је реч о периоду од 1. јула 2011. године до 7. јануара ове године.

Институција Покрајинског омбудсмана је, након што су јој прве представке породиља поднете крајем 2010. године, Министарству финансија у јулу 2011. упутила предлог да се размотри могућност допуне закључка и предложи Влади измене које ће обезбедити да све породиље предузетнице које су биле задужене по основу доприноса за обавезно социјално осигурање у 2009, 2010. и 2011. години имају једнак третман, односно да се независно од чињенице измирења обавеза, оне свима отпишу, а предузетнице саме одлуче о томе да ли желе да им буде извршен повраћај средстава или да уплаћени износи представљају аконтативне уплате за будуће обавезе.

Покрајински омбудсман је мишљења да заштиту и подршку морају да уживају све породиље, независно од њиховог радног односа, пословног опредељења или предузетничког ангажовања, те стога поздравља ову одлуку Владе Републике Србије.

Извор: Сајт Владе Републике Србије.