Please select your page

Школа људских права у Ковачици

Заменица Вукашиновић, Школа људских права, Ковачица 21. јануар 2012. Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић и шеф кабинета институције Павел Домоњи су у суботу, 21. јануара учестовали у раду „Школе људских права за младе” у Ковачици.
Школа људских права, односно семинар за 20 средњошколаца из целе Србије на ком је, између осталог, било речи и о улози омбудсмана у заштити људских права, демократији и људским правима, организован је у оквиру истоименог пројекта Хелсиншког одбора за људска права у Србији.
Заменица Вукашиновић и Павел Домоњи су учесницима говорили о свакодневним искуствима Покрајинског омбудсмана у области институционалне заштите и унапређење људскихПавел Домоњи, Школа људских права, Ковачица, 21. јануар 2012. права. Током дискусије посебно је наглашено да рад институције омбудсмана представља својеврсни барометар демократичности друштва, али и да је један од највећих изазова у раду ове институције непрестана потреба за наглашавењем чињенице да су, са једне стране, органи управе дужни да поступају у складу са законом и у интересу грађана, те да су, са друге стране, грађани одговорни за остваривање сопствених права како у односу на друге људе, тако и у односу на органе управе. Међутим, познавање сопствених права само по себи неће нужно довести и до њиховог остваривања, али је познавање механизама њихове заштите и обраћање њима први корак на том путу.