Please select your page

САОПШТЕЊЕ: Предлог Уставном суду да оцени уставност Закона о финансијској подршци породици са децом - Омогућити равноправно остваривање родитељског права

Институција Покрајинског омбудсмана примила је неколико представки које се односе на остваривање права на родитељски додатак за прво, друго, треће или четврто дете, као и на додатке које исплаћује Аутономна Покрајина Војводина. Током истраге је установљено да право на родитељски додатак у пракси може да оствари искључиво мајка, док то право отац остварује само у изузетним околностима.

Родитељски додатак представља помоћ породици са децом, део је популационе политике и једна од мера за подстицања рађања. Под условом да испуњава одређене услове, законом је предвиђено да родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете остварује мајка, док отац детета само изузетно има право на родитељски додатак. Отац има право на овај додатак једино ако мајка детета није жива, уколико је напустила дете или је из објективних разлога спречена да непосредно брине о детету.

Иако се ради о мери која би требало да представља подршку породици и да ублажи економску цену родитељства, остваривање овог права је тренутним законским решењем у потпуности везано за мајку која се непосредно брине о детету. Оваквом мером је прекршена Уставом гарантована равноправност родитеља, а отац детета је доведен у дискриминисан положај у односу на мајку, будући да ово право може да оствари само уколико мајка из законом прописаних разлога не брине о детету.

Развој породице у правцу потпуне равноправности оба родитеља у свим обавезама и одговорностима у односу на децу значи и обезбеђивање равноправног приступа подстицајима и мерама за унапређење породичног живота. Недискриминаторно дефинисане мере и претпоставка равноправног положаја мајке и оца у породици довела би до отклањања предрасуда о томе да жена једина треба да брине о потомству. Доследна примена концепта родитељства, који подразумева равноправност у остваривању одговорности и улоге оба родитеља, уједно би допринела и развијању политике једнаких могућности предвиђена чланом 15. Устава Републике Србије.

Одлуке Владе АП Војводине у вези са материјалном подршком породицама са децом се у потпуности ослањају на законско решење, тако да остваривање права на новчану помоћ породици за прво дете, близанце, тројке или четворке, као и добијање осталих видова подршке породици са децом зависи од тога да ли мајка детета испуњава прописане услове. Овакво решење у пракси доводи до ситуација у којима се због формалних захтева помоћ породицама не исплаћује, иако је стварно стање такво да постоји основ за остваривање овог права. Уколико мајка, на пример, нема пребивалиште на територији АП Војводине у тренутку рођења детета, покрајински орган одбија захтев за законом прописаним додатком, упркос томе што мајка живи на територији Покрајине и што отац детета испуњава све прописане услове. На тај начин породица остаје без овог вида подршке чиме се доводи у неповољну ситуацију у односу на друге породице са новорођеном децом.