Please select your page

Saopštenje: Povodom pritužbi građana na način uručenja rešenja o utvrđivanju poreza za imovinu - Obavezno lično dostavljanje poreskih upravnih akata

Pokrajinski ombudsman primio je veći broj predstavki sa pritužbama na rad Gradske poreske uprave Novi Sad koja je tokom decembra ove godine građanima dostavila rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za 2010. i 2011. godinu. Svi podnosioci predstavki navode da su rešenje o utvrđivanju poreza zatekli u poštanskom sandučetu i ni u jednom od slučajeva koji su nam poznati nije izvršena lična dostava, niti je ona pokušana. Uprkos tome, sa koverti u kojima su bila rešenja uklonjena je povratnica i tako su ubačene u poštansko sanduče. Među građanima koji su se obratili Pokrajinskom ombudsmanu ima onih koji su već izmirili obaveze na koje se nova rešenja odnose, a neki od njih su prvi put dobili rešenja o porezu na imovinu (stanove) koje još nisu prijavili u Gradskoj poreskoj upravi.

U postupku utvrđivanja ove poreske obaveze, Gradska poreska uprava Novi Sad nije imala u vidu s jedne strane, da se rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu donose u postupku u kojem je obavezno učešće stranke, a s druge strane da se dostavljanje poreskih upravnih akata, pa i rešenja o utvrđivanju poreza na imovniu, vrši po pravilima ličnog dostavljanja, koja su propisana Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, odnosno Zakonom o opštem upravnom postupku.

Postupak utvrđivanja poreza na imovinu podrazumeva učešće stanke u postupku. Shodno članu 133. stav 1. Zakona o opštem upravnom postupku stranka ima pravo da učestvuje u ispitnom postupku i da daje potrebne podatke i brani svoja prava i zakonom zaštićene interese radi ostvarenja cilja postupka. Shodno načelu saslušanja stranke zagarantovanog odredbom člana 9. Zakona o opštem upravnom postupku, pre donošenja rešenja stranci se mora omogućiti da se izjasni o činjenicama i okolnostima koje su od značaja za donošenje rešenja. U slučaju neprijavljene imovine, Gradska poreska uprava nema sve neophodne podatke za donošenje rešenja. Visina poreza na imovinu se određuje na osnovu ocene, između ostalog, i kvaliteta predmeta oporezivanja, o čemu Poreska uprava ne može steći saznanja bez učešća stranke u postupku.

Skrećemo pažnju na to da je neophodno da građani koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu i prijavili svoju imovinu (nekretnine), to u što kraćem roku učine. Imovina se prijavljuje popunjavanjem odgovarajućeg obrasca poreske prijave koji se podnosi Gradskoj poreskoj upravi. Nakon toga, građani treba da se odazovu pozivu Gradske poreske uprave za učešće u postupku radi utvrđivanja obaveze na ime poreza na imovinu.

Poreska rešenja doneta uz učešće stranke u postupku, strankama se uručuju lično. Građanin svojim potpisom potvrđuje preuzimanje rešenja i od dana uručenja rešenja, stranci počinje da teče rok za podnošenje žalbe.

Rešenje kojim se rešava o pravima i obavezama građana ne proizvodi pravno dejstvo bez dokaza o tome da je izvršeno lično dostavljanje stranci, po pravilima poreskog, odnosno opšteg upravnog postupka. Dakle, žalbu je potrebno podnositi samo protiv rešenja koja su lično dostavljena građanima i samo je u tom slučaju opravdana naplata takse na žalbu.