Please select your page

Саопштење: Поводом притужби грађана на начин уручења решења о утврђивању пореза за имовину - Обавезно лично достављање пореских управних аката

Покрајински омбудсман примио је већи број представки са притужбама на рад Градске пореске управе Нови Сад која је током децембра ове године грађанима доставила решења о утврђивању пореза на имовину за 2010. и 2011. годину. Сви подносиоци представки наводе да су решење о утврђивању пореза затекли у поштанском сандучету и ни у једном од случајева који су нам познати није извршена лична достава, нити је она покушана. Упркос томе, са коверти у којима су била решења уклоњена је повратница и тако су убачене у поштанско сандуче. Међу грађанима који су се обратили Покрајинском омбудсману има оних који су већ измирили обавезе на које се нова решења односе, а неки од њих су први пут добили решења о порезу на имовину (станове) које још нису пријавили у Градској пореској управи.

У поступку утврђивања ове пореске обавезе, Градска пореска управа Нови Сад није имала у виду с једне стране, да се решења о утврђивању пореза на имовину доносе у поступку у којем је обавезно учешће странке, а с друге стране да се достављање пореских управних аката, па и решења о утврђивању пореза на имовниу, врши по правилима личног достављања, која су прописана Законом о пореском поступку и пореској администрацији, односно Законом о општем управном поступку.

Поступак утврђивања пореза на имовину подразумева учешће станке у поступку. Сходно члану 133. став 1. Закона о општем управном поступку странка има право да учествује у испитном поступку и да даје потребне податке и брани своја права и законом заштићене интересе ради остварења циља поступка. Сходно начелу саслушања странке загарантованог одредбом члана 9. Закона о општем управном поступку, пре доношења решења странци се мора омогућити да се изјасни о чињеницама и околностима које су од значаја за доношење решења. У случају непријављене имовине, Градска пореска управа нема све неопходне податке за доношење решења. Висина пореза на имовину се одређује на основу оцене, између осталог, и квалитета предмета опорезивања, о чему Пореска управа не може стећи сазнања без учешћа странке у поступку.

Скрећемо пажњу на то да је неопходно да грађани који нису извршили своју законску обавезу и пријавили своју имовину (некретнине), то у што краћем року учине. Имовина се пријављује попуњавањем одговарајућег обрасца пореске пријаве који се подноси Градској пореској управи. Након тога, грађани треба да се одазову позиву Градске пореске управе за учешће у поступку ради утврђивања обавезе на име пореза на имовину.

Пореска решења донета уз учешће странке у поступку, странкама се уручују лично. Грађанин својим потписом потврђује преузимање решења и од дана уручења решења, странци почиње да тече рок за подношење жалбе.

Решење којим се решава о правима и обавезама грађана не производи правно дејство без доказа о томе да је извршено лично достављање странци, по правилима пореског, односно општег управног поступка. Дакле, жалбу је потребно подносити само против решења која су лично достављена грађанима и само је у том случају оправдана наплата таксе на жалбу.