Please select your page

Представљање Преднацрта закона о правима детета - Права детета на прагу формалног уласка у домаће законе

Заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права детета Марија Кордић јуче је у Београду учествовала на конференцији на којој је разматран Преднацрт закона о правима детета. Поменути преднацрт представља први заокружен концепт права детета у правној теорији и пракси Србије, а припремила га је радна група окупљена од стране институције Заштитника грађана Републике Србије.

Током пленарног дела конференције учесницима из институција, установа и организација које се баве заштитом и унапређењем права деце уз текст Преднацрта представљени су и коментари и сугестије Савета Европе коме је он претходно послат на стручно процењивање. Иницијатива за његову израду резултат је препоруке Комитета за права детета који је приликом разматрања иницијалног извештаја Републике Србије 2008. године у својим закључним разматрањима препоручио нашој држави доношење свеобухватног закона о деци, а истоветну препоруку садржи и Извештај Комесара за људска права Савета Европе.

Учесници дискусије, представници стручне и политичке јавности и невладиног сектора, размотрили су појединачне делове Преднацрта и у радним групама. Овим правним актом уређују се, између осталих, права детета у породичној средини и алтернативној нези, право на здрав живот и здравствену заштиту, економска, социјална и културна права деце, мере њихове посебне заштите, надлежности у остваривању и заштити права детета.

Током завршних разматрања закључено је да су неопходна одређена побољшања Преднацрта у правном смислу, нарочито по питању спровођења овог закона у пракси. Посебну пажњу потребно је посветити  заштити деце од насиља, нарочито деце са инвалидитетом и са интелектуалним тешкоћама.