Please select your page

Покрајински омбудсман на форуму о развоју ромских насеља у Бечеју и Бачком Градишту - Информисати се, учити, сарађивати и користити формалне могућности

Покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих, заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић и шеф кабинета Павел Домоњи учествовали су данас у раду форума о преспективама развоја ромских насеља у Бечеју и Бачком Градишту. Овом приликом покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих представила је и резултате овогодишњег истраживања институције о ромским насељима у Војводини.Спровођењем овог истраживања у војвођанским локалним самоуправама утврђено је да у Покрајини постоје 93 ромска насеља од којих, између осталог, 60 одсто нема регулисан правни статус, 41 одсто чине тзв. сламови, а тек 14 одсто њих има канализациону мрежу. На ризичним, опасним или нездравим теренима налази се њих 45 одсто, а у само мање од половине локалних самоуправа у Војводини се издвајају средства намењена решавању стамбених проблема Рома.

Форум „Перспективе развоја ромских насеља” у општинској управи у Бечеју је, уз становнике ромских насеља у Бечеју и Бачком Градишту, окупио и представнике државних министарстава, покрајинских институција и локалне самоуправе, као и амбасада и међународних организација које подржавају активности пројекта „Социјална инклузија и побољшање услова становања Рома/-киња у АП Војводини у Републици Србији” усмерене ка побољшању услова становања Рома у Војводини и Србији.

Након разговора у општинској управи организатори догађаја из Ромског ресурсног центра ЕХО уприличили су посету ромским насељима у Бечеју и Бачком Градишту где је присутнима на лицу места приказана методологија рада у оквиру овог пројекта, а становници насеља су са присутнима поделили и своја искуства у вези са учешћем у овом пројекту и новим могућностима које су им тиме пружене.