Please select your page

Потписан Меморандум о сарадњи Заштитника грађана и Покрајинског Омбудсмана АП Војводине

Заштитник грађана Саша Јанковић и покрајинска омбудсманка АП Војводине Анико Хајнрих Мушкиња, потписују Меморандум о сарадњи. Фото: омбудсман.рсУ складу са Законом о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нелјудских или понижавајућих казни или поступака, заштитник грађана Саша Јанковић и покрајинска омбудсманка АП Војводине Анико Хајнрих Мушкиња, потписали су данас Меморандум о сарадњи. Документом се ближе уређује сарадња Заштитника грађана у обавлјању послова Националног механизама за превенцију тортуре и Покрајинског Омбудсмана.

Сарадња Заштитника грађана са Покрајинским омбудсманом у пословима Националног механизма за превенцију тортуре оствариваће се тако што ће Покрајински омбудсман учествовати у посетама мониторинг тима Националног механизма за превенцију тортуре установама на територији АП Војводине у којма су смештена лица лишена слободе.

Предвиђено је, такође, да покрајински омбудсман учествује и у планирању посета тим установама, сачињавању извештаја, препорука, мишлјења и других аката Националног механизма за превенцију тортуре. Покрајински омбудсман ће бити уклјучен и у сарадњу Националног механизма за превенцију тортуре са представницима цивилног друштва, државним органима и телима, као и у другим активностима Националног механизма за превенцију тортуре.

Законом о допуни Закона о ратификцији опционог протокола Заштитник грађана од 28. јула 2011. прописано је да Заштитник грађана обавлја послове националног превентивног механизма за превенцију тортуре у Србији.

Заштитник грађана ће ускоро објавити јавни позив за учешће цивилног сектора у обавлјању послова националног механизма за превенцију тортуре.


Вест преузета са www.ombudsman.rs.