Please select your page

Саопштење поводом 10. децембра, Међународног дана људских права - Не дозволити да људска права губе на значају

Поводом 10.децембра, Међународног дана људских права, институција Покрајинског омбудсмана констатује да у друштву расте свест о значају људских права, о чему сведочи и све већи број представки које јој грађани подносе, али повећани број представки, истовремено значи и да се са праксом кршења људских права незаконитим радом органа управе и даље наставља.
Покрајински омбудсман са забринутошћу упозорава да све израженије сиромаштво отежава остваривање људских права. То се, пре свега, односи на социоекономска, а потом и на права рањивих група, попут деце, старијих особа или особа са инвалидитетом.

Посебно забрињава појава радикалистичких група, спремних да физички онемогуће грађане у уживању уставом зајемчених права. По мишљењу Покрајинског омбудсмана, људска права губе на значају, ако у случајевима непосредне примене или претње насиљем, изостаје одлучна реакција државних органа и стриктна примена закона. Ефикасне реакције морају пратити и све облике дискриминације, нарочито ако она настаје деловањем органа државне управе и ако се врши на основу здравственог стања, сексуалног опредељења, полне, етничке и верске припадности, или било ког другог личног својства.
Посвећен заштити и унапређењу људских права, Покрајински омбудсман захтева од органа покрајинске и локалне самоуправе да у свом раду поштују етичке стандарде, да се са уважавањем односе према грађанима и поштују њихово достојанство.
Подсећајући да је на данашњи дан, пре 63. године, на седници Генералне скупштине Уједињених нација усвојена Универзална декларација о људским правима, а Покрајински омбудсман изражава своје дубоко уверење да се стање у области људских права може побољшати само ако се појединци „једни према другима односе у духу братства“, како то налаже Универзална декларација, и када устају у одбрану права других, онда када су она угрожена.