Please select your page

Годишњи састанак Мреже „Живот без насиља” - Насиље у породици превазилази оквире личног

Конференција мреже „Живот без насиља“ у Скупштини Града Новог СадаИнституција Покрајинског омбудсмана, као координатор Мреже „Живот без насиља“, организовала је данас годишњу конференцију ове мреже под називом „Одговор међународне заједнице на насиље у породици и над женама и обавезе Србије”.

Поздрављајући присутне, покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих и председник Скупштине Града Новог Сада Александар Јовановић посебно су се осврнули на чињеницу да је током последњих година у Војводини доста урађено у области подизања нивоа свести стручне и шире јавности о погубности ове појаве по цело друштво, али и да статистички подаци о броју пријављених случајева насиља у породици и броју жртава, првенствено жена, указују на то да још много тога може да се учини како би се оно сузбијало и предупређивало.

Овогодишња конференција  Мреже „Живот без насиља“ бавила се међународним оквиром за спречавање и заштиту жена од насиља. Заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Србији Надиа Ћук говорила је о Конвенцији Савета Европе о спречавању насиља над женама, једном од најсвеобухватнијих докумената икада усвојених од стране ове организације. Ова конвенција предвиђа мере превенције, правног гоњења и заштитне механизме у односу на насиље над женама и за потписивање је отворена од 11. маја ове године.

Директорка Института за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије др Јованка Шарановић представила је Национални акциони план Републике Србије за имплементацију Резолуције  Савета безбедности УН 1325 усвојене још октобра 2000. године, а која се односи на жене, мир и безбедност. Др Шарановић је овом приликом као значајно навела да поимање насиља у породици као безбедносног питања шире заједнице указује на то да у Србији ова појава престаје да буде посматрана као искључиво лични или породични проблем.

07.12.11-Конференција-ЗБНИзлагање заменице Покрајинског омбудсмана за равноправност полова Данице Тодоров о досадашњим активностима Покрајинског омбудсмана и других институционалних актера у Војводини подсетило је учеснике  конференције из институција чланица Мреже „Живот без насиља” - центара за социјални рад, судова, тужилаштава, полиције, здравствених установа и покрајинских институција - на досадашње резултате рада Мреже. Закључци дискусије указују на то да је међуинституционалну сарадњу потребно даље развијати, а искуства и примере добре праксе у сузбијању насиља и помагању жртвама пренети у што више локалних средина. Као суштински важни за даљи рад у овој области оцењени су међусекторска сарадња надлежних институција, укључивање образовног система у едукацију деце и младих о штетним последицама свих врста насиља у друштву. Сви релевантни друштвени актери позвани су да се заложе за то да се за активности у вези са насиљем у породици и економским оснаживањем, односно осамостаљивањем жртава обезбеде потребна материјална средства, те да се у институцијама омогући рад довољном броју стручњака који би се бавили питањем насиља у породици.