Please select your page

Најава: Годишњи састанак Мреже „Живот без насиља” - Међународни оквир за заштиту жена од насиља и обавезе Србије

Институција Покрајинског омбудсмана, као координатор мреже „Живот без насиља“, организује конференцију под називом „Одговор међународне заједнице на насиље у породици и над женама и обавезе Србије која ће бити одржана у среду, 07. децембра 2011. године у Новом Саду, у великој сали Скупштине Града Новог Сада (Жарка Зрењанина 2) са почетком у 11 часова.

Учеснике конференције поздравиће покарјински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих, и председник Скупштине Града Новог Сада Александар Јовановић, а о релевантним међународним и домаћим документима у области заштите жена од насиља, као и о искуствима Покрајинског омбудсмана, говориће заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Србији Надиа Ћук, директорка Института за стратегијска истраживања Јованка Шарановић и заменица Покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров.

Овогодишња конференција  Мреже „Живот без насиља“ бавиће се међународним оквиром за спречавање и заштиту жена од насиља, а посебна пажња биће посвећена Конвенцији Савета Европе о спречавању насиља над женама и Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1325. Конвенција Савета Европе предвиђа мере превенције, правног гоњења и заштитне механизме у односу на насиље над женама и за потписивање је отворена од 11. маја ове године. Резолуција 1325 усвојена је још октобра 2000. године и односи се на жене, мир и безбедност. Национални акциони план Републике Србије за имплементацију ове Резолуције биће такође представљен учесницима конференције из институција чланица Мреже попут центара за социјални рад, судова, тужилаштава, полиције, здравствених установа, као и покрајинских институција.

Молимо медије да извештавају са овог догађаја.

Време предвиђено за давање изјава медијима је 30 мин пре почетка догађаја.