Please select your page

Поводом почетка кампање „16 дана активизма против насиља над женама” - Награђени најбољи плакати против насиља

1. награда - Јелена ПоткоњакПокрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих и заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров говориле су на на завршној манифестацији поводом изложбе „Плакатима против насиља над женама" и указале на важност доследног поступања у случајевима насиља над женама и у породици, те нагласиле улогу Покрајинског омбудсмана у заштити оних који су претрпели насиље и могућностима подношења представки.

Изложба је резултат пројекта Завода за равноправност полова који је подржао Покрајински омбудсман, а у оквиру ког су студенти и студенткиње Одсека за ликовне уметности Катедре за графичке комуникације на Академији уметности у Новом Саду осмислили ангажоване плакате на тему насиља над женама, док су студенти и студенткиње Одсека за медијске са новосадског Филозофског факултета припремили радијске репортаже на исту тему које ће се током Кампање емитовати на 21 радио станици у Војводини.

2. награда - Андреа МерњикРад студенткиње мастер студија Академије уметности у Новом Саду Јелене Поткоњак под називом „Заустави га док можеш“ изабран је за најбољи од 18 радова који су ушли у ужи избор на конкурсу Завода за равноправност полова. Друго место освојила је Андреа Мерњик, студенткиња треће године са плакатом на тему „Зауставимо насиље над женама“, док је треће место припало студенткињи четврте године Драгани Кнежевић и њеном раду „Не тренирајте на женама“.

Сви учесници и учеснице конкурса су студенти Академије уметности у Новом Саду, а њихови радови су од септембра до новембра ове године обишли пет војвођанских општина и градова (Панчево, Руму, Зрењанин, Кикинду у  Бечеј) где су посетиоци гласали за најбољи рад.

Поводом обележавања међународне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ изложба радова студенткиња и студената Академије 3. награда - Драгана Кнезевицуметности „Плакатима против насиља над женама“ постављена је у центру Новог Сада, у улици Краља Александра, а грађани и грађанке ће моћи да је виде до 10. децембра када се завршава кампања.

 

Извор: Завод за равноправност полова