Please select your page

Међународни дан борбе против насиља над женама

Насиље над женама и девојчицама представља најчешћи облик кршења људских права, на шта упозоравају подаци о томе да је свака трећа жена у свету, али и у нашој земљи пребијена, присиљена на сексуални однос, или је доживела неки вид злостављања, а насилник је најчешће мушкарац из блиског окружења. Према подацима Покрајинског омбудсмана, у Војводини је током прошле године полиција интервенисала у око четири и по хиљаде случајева насиља у породици у којима су најчешће жртве биле жене, а починиоци њихови садашњи или бивши партнери. Нажалост, у овој години, када је усвојена Национална стратегија за спречавање и сузбијање насиља над женама и насиља у породици, у породичном насиљу убијене су 44 жене.

Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар, прилика је да се још једном укаже на овај проблем и напоре који се предузимају за његово уклањање и стварање услова за безбедан живот свих жена и свих особа које су преживеле насиље у породици.

Полазећи од тога да је насиље над женама кршење људских права, Покрајински омбудсман упозорава, пре свега одговорне у институцијама, да због насиља у породици, осим жена, трпе и старији чланови породице, али пре свега, деца која су често сведоци, али и жртве насиља у породици. Институције имају обавезу да предузмају све законом предвиђене мере да их заштите. Нажалост, у пракси се насиље често толерише што доприноси да се жртве осећају усамљено и беспомоћно. Игнорисањем и толерисањем, као и благом казненом политиком према починиоцима насиља над женама и у породици шаље се порука да је оно легитимно и прихватљиво.

Покрајински омбудсман подсећа на то да држава и њени органи имају одговорност да различитим мерама елиминишу насиље над женама и да заштита права прописаних законом захтевају обједињен и међусекторски приступ. Због тога Покрајински омбудсман већ неколико година подстиче развој и координира рад Мреже „Живот без насиља“ у коју су укључене институције које се баве овом проблематиком у Војводини, чиме доприноси јачању њихових капацитета за примену закона у овој области.

Поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, Анико Мушкиња Хајнрих, покрајински омбудсман, обратиће се на завршној манифестацији поводом изложбе „Плакатима против насиља над женама“. Изложба је резултат пројекта Завода за равноправност полова који је подржао  Покрајински омбудсман, а учествовали су студенти и студенткиње Одсека за ликовне уметности - Катедра за графичке комуникације на Академији уметности у Новом Саду и Филозофског факултета са Одсека за медијске студије.