Please select your page

Поводом 20. новембра, Светског дана детета - Доступност образовања је основно људско право

Светски дан детета, 20. новембар обележава се на дан када је 1989. године Генерална скупштина УН усвојила Конвенцију Уједињених нација о правима детета као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.

Институција Покрајинског омбудсмана се током 2011. године у области заштите права детета највише бавила питањем образовања, односно увођењем инклузивне наставе у војвођанске школе, као и темом дечјег просјачења, која превасходно спада у домен социјалне заштите. Оба ова истраживања указују на то да установе надлежне да се баве децом, осим што немају довољно материјалних средстава, немају ни довољан број стручног особља које би се бавило специјализованим областима заштите и унапређења права детета.

Под таквим околностима и уз још увек недовољно развијене механизме размене информација и сарадње између родитеља, надлежних институција и служби посебно испаштају деца из вишеструко угрожених друштвених група, попут деце са инвалидитетом или сметњама у развоју, те сиромашна, економски или на други начин експлоатисана деца.

Овогодишње представке поднете институцији Покрајинског омбудсмана у области заштите права детета првенствено су се односиле на процес инклузије у школама, што је било и очекивано током прве године њене примене. На инклузивно образовање се највише жале родитељи који имају примедбе на избор учитељица, односно наставника разредне наставе и њихову припремљеност за рад у оквиру овог процеса, а евидентан је и недостатак персоналних и педагошких асистената.

Озбиљан проблем у области образовања представља и превоз деце до школе у сеоским срединама у Војводини у којима школе не постоје, или постоји само неколико нижих одељења, док у виша одељења и средње школе деца морају да путују у друга, већа места. Искуства показују да превоз основаца организују локалне самоуправе у сарадњи са школом, док су искуства средњошколаца разнолика. Организовање превоза средјошколаца најчешће је препуштено њиховим родитељима, а локалне самоуправе надокнађују део или пуни износ ових трошкова.

Поводом Међународног дана права детета институција Поркајинског омбудсмана подсећа на то да су државе чланице УН које су ратификовале Конвенција УН о правима детета дужне да деци обезбеде заштиту и бригу на коју их она обавезује у које, између осталог, спадају и право на бесплатно образовање доступно свима, као и одговарајуће мере подршке родитељима и другим особама одговорним за дете, у васпитању и бризи о детету, укључујући и социјалну помоћ када је то потребно.