Please select your page

Покрајински омбудсман на округлом столу „Борба против дискриминације у Србији“ - Сузбијање дискриминације је задатак целог друштва

Округли сто Покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих и заменица покрајинског омбудсмана за заштиту права националних мањина Ева Вукашиновић учествовале су јуче у Београду на округлом столу „Борба против дискриминације у Србији“ на којем је представљен извештај Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕЦРИ) о стању људских и мањинских права у Србији.

Стање у области људских права у Србији, како се наводи у овом извештају усвојеном 23. марта 2011, побољшало се од 2007. године, нарочито у погледу усвајања нових закона и успостављања нових институционалних механизама за заштиту и унапређење људских права. Међутим, пред властима у Србији и даље остаје изазов заштите права мањина, спровођења одредби Кривичног законика и јачања независних институција. Посебан напредак постигнут је у области борбе против дискриминације будући да Република Србија уз институције омбудсмана на свим нивоима данас има и институцију Повереника за заштиту равноправности, односно Закон о забрани дискриминације.
Округли сто је организовала Европска комисија против расизма и нетолеранције Савета Европе у сарадњи са Заштитником грађана Републике Србије и Повереником за заштиту равноправности. Учесници скупа били су представници министарстава Републике Србије, Народне скупштине, покрајинских и локалних власти, затим представници правосуђа, државних институција за заштиту људских права, као и представници међународних и невладиних организација за људска права, верских заједница и други стручњаци у области људских права.