Please select your page

Иницијатива за повећање доступности услуга здравствене заштите деци улице - Лекари се не усуђују да лече децу улице

Данас је у Покрајинском омбудсману одржан састанак са представницима Свратишта за децу улице у Новом Саду са циљем да се размотре могућности повећања доступности услуга здравствене заштите деци улице.

Важећи прописи у области здравствене заштите налажу да се здравствене услуге малолетницима до навршених 15 година старости могу пружати само уз присуство родитеља, усвојитеља или старатеља, а пракса у здравственим установама је да се и услуге старијим малолетницима пружају уз присуство родитеља јер прописи предвиђају да малолетна лица не могу самостално имати увида у свој здравствени картон. Искуства и резултати истраживања Свратишта о деци улице, као и истраживање Покрајинског омбудсмана о дечјем просјачењу у Војводини указују на то да се деца која живе на улици углавном млађи малолетници. Већина њих долази из нефункционалних породица и нема ни основна лична документа. Под таквим околностима остваривање њиховог елементарног људског права, права на здравствену заштиту, односно пружање услуга здравствене заштите деци улице у складу са важећим прописима представља велики проблем. Осим што се под таквим околностима болесна деца најчешће не лече, лекари који би им евентуално и пружили здравствену услугу или медицинску помоћ без присуства родитеља, усвојитеља или старатеља излажу се ризику да за то сносе последице.

На састанку је договорено да ће се институција Покрајинског омбудсмана придружити раду групе састављене од стручњака који се баве децом улице и са њима покушати да нађе најефикасније и најсврсисходније решење како би се деци улице обезбедио приступ здравственој заштити.