Please select your page

Саопштење поводом 16. новембра, Међународног дана толеранције - Одлучно против насиља

Поводом 16. новембра, Међународног дана толеранције, институција Покрајинског омбудсмана скреће пажњу државним органима и јавности на чињеницу да су у друштву у великој мери присутни различити облици насиља и нетолеранције. 

Покрајински омбудсман са великом забринутошћу констатује да су и током ове године надлежне државне институције у више наврата устукнуле пред насилницима, те ова институција користи прилику да упозори да свако узмицање пред екстремистима, с једне стране, чини уживање људских права несигурним и неизвесним, а с друге стране, јача уверење екстремиста да претњама и насиљем могу остварити своје циљеве. 

Имајући у виду сложену националну структуру Војводине, институција Покрајинског омбудсмана упозорава на штетне последице инцидената по стабилност међунационалних односа и позива надлежне државне органе не свим нивоима, као и саме припаднике националних заједница да се ефикасно залажу, како на сузбијању међунационалних инцидената, тако и на њиховом предупређивању.

Одлучно се противећи свакој употреби насиља, искључивости и дискриминације, институција Покрајинског омбудсмана изражава своју приврженост доследној заштити људских права, чврсто уверена да тиме, у границама својих надлежности, доприноси стварању друштва у коме ће толеранција бити правило, а не изузетак.