Please select your page

Информисати јавност у циљу побољшанја ефикасности и сараднје полиције са грађанима

Покрајинском омбудсману су се дана 21.10.2011. обратили очеви малолетника  претучених од стране полицијског службеника Полицијске управе Нови Сад који у време извршења дела није био на дужности и припадника интервентних јединца Полицијске управе Нови Сад.

Употреба физичке снаге је према Закону о полицији оправдана само у случају постојања напада или отпора које је потребно одбити или савладати.

Члан 84. став. 2. Закона о полицији даје могућност овлашћеном службеном лицу да средства принуде употреби само ако на други начин не може извршити задатак и то суздржано и сразмерно опасности која прети законом заштићеном добру и вредности, односно, тежини дела које се спречава или сузбија.

Полицијски службеници су према малолетним особама поступали на начин којим се вређа њихово лјудско достојанство, а начела на којима се заснивају лјудска права универзалност, неотуђивост, једнакост права и поштовање лјудског достојанства су важни хуманитарни принципи који подржавају владавину права. У вршењу дужности службена лица су дужна да воде рачуна о лјудским правима и достојанству грађана, а поготово када силу примењују према малолетницима.

Као институција која се бави заштитом лјудских права, Покрајински омбудсман очекује од Министарства унутрашњих послова Полицијске управе Нови Сад да испита све околности везане за овај догађај, да спроведе све законом предвиђене поступке за утврђивање чињеница и о томе обавести јавност, јер ће то допринети већој сарадњи грађана са полицијом и повећању полицијске ефикасности.  

Покрајински омбудсман је по службеној дужности упутио допис Основном јавном тужилаштву у Новом Саду, а од овог државног органа се очекује преузимање свих законом предвиђених мера и хитност у поступању.

Полиција је веома важан сегмент у поштовању лјудских права јер она заправо омогућава заштиту и поштовање лјудских права свих грађана, а оваквим појединачним случајевима се ствара неповерење грађана према полицији, због чега је неопходно да јавност буде упозната са далјим током поступака у вези са овим догађајем.