Please select your page

Поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма - Правовремено реаговати у одбрани темељних људских права

У ноћи, 9. новембра 1938. године, у организацији нацистичких власти у Немачкој, извршен је погром над Јеврејима. У холокаусту, који је затим уследио, страдало је неколико милиона Јевреја.

Подсећање  на Кристалну ноћ, на разбијене излоге, спалјене синагоге и убиства, треба да опомене савременике на сав ужас нацизма. Поред тога, подсећање на трагичну судбину Јевреја треба да допринесе и већој осетлјивости на садашње неправде, насилје и брутално кршење лјудских права.

Као институција дубоко привржена унапређењу и заштити лјудских права, Покрајински омбудсман са забринутошћу упозорава да се, преко деловања разних група и организација, у друштву обнавлјају нацистичке идеје. Покрајински омбудсман налази да је посебно узнемирујућа чињеница да ове идеје налазе плодно тле и међу младим лјудима.

Како је дугогодишња политичка, економска и криза идентитета допринела да се у друштву смањи отпорност на поменуте идеје, Покрајински омбудсман захтева доследну примену закона, ефикасну и правовремену реакцију државних органа у одбрани темелјних друштвених вредности.  

Покрајински омбудсман, такође, сматра својом дужношћу да упозори да свака неодлучност у одбрани лјудских права и достојанства сваког појединца, ствара простор за ширење нетолеранције, ксенофобије, антисемитизма, расизма и сваке друге врсте нетрпелјивости.