Please select your page

Институција Покрајинског омбудсмана у Пећинцима, Кули и Руском Крстуру - Препознати допринос жена квалитету живота у малим местима

Разговор са женама у ПећинцимаПредставници институције Покрајинског омбудсмана протекле недеље посетили су општине Пећинци и Кула где су одржане трибине за представнике локалне самоуправе, јавних предузећа и установа о родној равноправности и надлежностима Покрајинског омбудсмана, а потом и разговор са грађанкама и грађанима ових општина и пријем њихових представки.

Уводно излагање о надлежностима институције, са нагласком на област родне равноправности одржала је заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров, а о препознавању значаја и примене принципа родне равноправности како у друштву, тако и у поступању органа управе говорила је виша стручна сарадница за равноправност полова Андријана Човић. Увод у разговор са присутнима било је излагање представника локалне самоуправе о томе да ли у њиховој општини постоји одговарајући акти, односно механизми за родну правноправност, те како они функционишу.

Осим што су имали прилику да на лицу места поднесу представку, током разговора са заменицом покрајинског омбудсмана грађани су добијали и савете о могућностима остваривања својих права у односу на покрајинске и општинске органе управе, јавна предузећа и службе, нарочито оних у области родне равноправности. Осим притужби на комунално предузеће, водовод и рад служби социјалне заштите, велики број притужби жена односи се на отежан приступ примарној и секундарној здравственој заштити, односно дуго чекање или немогућност заказивања прегледа код лекара специјалиста. Тако су жене у Руском Крстуру и другим местима у општини Кула указале на то да морају саме да шаљу поштом своје лабораторијске узорке на анализу у Сомбор, уместо у оближњи Врбас. Велику тешкоћу представља и то да житељи Куле и других насељених места морају да одлазе у Сомбор  и на специјалистичке прегледе.  

Трибина за представнике органа управе, јавних предузећа и установа у КулиУ обе општине одржан је посебан састанак и са чланицама локалних актива жена у месним заједницама који се превасходно баве културним и хуманитарним радом. Жене из Пећинаца, Деча, Шимановаца, Шашинаца, Куле и Руског Крстура углавном имају тешкоће са обезбеђивајем простора за њихове активности, односно неодговарајућом или недовољном подршком локалне самоуправе, чак и када се удружују како би смањиле трошкове закупа, струје и комуналних услуга. Упркос томе што су најчешће приморане да средства за материјалне трошкове својих активности саме обезбеђују, жене своје активе доживљавају и као место за дружење, па чак и уточиште, будући да велики број њих истиче да је услед сиромаштва и незапослености сужен круг могућности коришћења слободног времена. Указале су и на проблем проблем насиља у породици који је у њиховој средини све учесталији.

Посете општинама током којих се одржавају поменуте трибине, разговори са грађанима и пријем њихових представки институција Покрајинског омбудсмана организује у оквиру посебног пројекта који подржава Агенција УН за жене (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и указивање на могућности заштите жена.