Please select your page

Посета Пецинцима и Кули - Трибина у локалној самоуправи, разговор са грађанима/кама и пријем представки

Представници институције Покрајинског омбудсмана ће у среду, 2. новембра 2011. посетити Пећинце, а у четвртак, 3. новембра 2011. Кулу. Том приликом у оба места организоваће се два догађаја: трибина о родној равноправности и надлежностима Покрајинског омбудсмана у овој области за представнике локалне самоуправе, јавних предузећа и установа, а потом и разговор са грађанима ових општина и пријем њихових представки.

Сатница догађаја у општини Пећинци у среду, 2. новембра је следећа:

13.30 - 15.00 х    Трибина (зграда Општине Пећинци, Слободана Бајића 5)

15.15 – 17.00 х    Пријем грађана/ки и њихових представки

Сатница догађаја у општини Кула у четвртак, 3. новембра је следећа:

10.00 - 11.30 х    Трибина (зграда Општине Кула, Лењинова 11)

11.45 – 13.00 х    Пријем грађана/ки и њихових представки (у Услужном центру општине)

Уводно излагање на трибини имаће заменица покрајинског омбудсмана за равноправност полова Даница Тодоров, а присутнима ће се обратити и представници/е локалне самоуправе.

Осим што ће имати прилике да на лицу места поднесу представку овој институцији, током разговора са заменицом покрајинског омбудсмана и њеном сарадницом грађани ће такође моћи и да добију савете о могућностима остваривања својих права у односу на покрајинске и општинске органе управе, јавна предузећа и службе.

Посете општинама током којих се одржавају поменуте трибине, разговори са грађанима и пријем њихових представки институција Покрајинског омбудсмана организује уз подршку Агенције УН за жене (УН Wомен). Један од основних циљева овог пројекта је подизање свести јавности о кршењу права и дискриминацији на основу пола, брачног и породичног статуса и могућности заштите жена. Очекује се да ће трибине за представнике локалне самопураве и непосредни разговори са грађанима, првенствено женама, допринети томе да се на локалном нивоу повећају институционални и лични капацитети грађана и грађанки за препознавање кршења њихових права на основу пола, брачног и породичног статуса, родног идентитета и других личних својстава. Будући да институција Покрајинског омбудсмана контролише рад органа управе, јавних предузећа и установа на локалном и покрајинском нивоу, препознавање случајева кршења људских права и дискриминације на основу личних својстава у овим органима унапредило би и њихово поступање према грађанима.

Молимо медије да према својим могућностима најављују пријем грађана/ки и њихових представки у овим општинама.

Време предвиђено за давање изјава медијима у обе општине је 30 мин пре почетка трибине.