Please select your page

Највише притужби на рад инспекцијских служби

Покрајински омбудсман Анико Мушкиња Хајнрих је током прошле недеље са заменицом за заштиту права националних мањина Евом Вукашиновић и замеником за опште надлежности Стеваном Арамбашићем обишла јединице локалне самоуправе и примала грађане у Сомбору, Белој Цркви, Шиду и Сенти.

Прилику да на лицу места поднесу представку Покрајинском омбудсману, те да са званичницима институције, правницима са искуством у адвокатури, судству и државној управи, разговарају о проблемима у остваривању и заштити њихових људксих права искористило је тридесетак грађана у ова три војвођанска места.

Највише грађана Покрајинском омбудсману се обратило у Шиду и Сомбору, а њихова питања и притужбе односиле су се превасходно на рад инспекцијских служби (комуналне, грађевинске, просветне и инспекције рада), као и на тела које се баве питањима легализације, враћања земљишта и на катастар. Један број грађана има примедби на рад центара за социјални рад, локалну и републичку пореску управу, на начин расподеле средстава из буџета локалне самоуправе удружењима грађана. Због дуготрајности поступака грађани се жале и на рад другостепених судова.

 

Посете општинама прилика су и да се на лицу места испитају чињенице и добију сазнања у вези са представкама грађана претходно поднетих институцији Покрајинског омбудсмана писменим путем, као што је то био случај у Сенти. Повећан број представки у вези са органима управе, јавним предузећима и установама према којима је Покрајински омбудсман надлежан да поступа указује и на то да грађани све боље разумеју сврху постојања ове институције.

 

Покрајински омбудсман ће наставити са обиласком насељених места у Војводини у којима не постоји институција заштитника грађана, а о датуму и времену наредних посета јавност ће бити благовремено обавештена.