Please select your page

"Култура сећања и савремени антисемитизам"

Учесници на скупуПокрајинска заштитница грађана – омбудсманка доц. др Драгана Ћорић присуствовала је 25. и 26. априла 2024. године догађајима поводом обележавања 80 година од депортације бачких Јевреја у логор Аушвиц-Биркенау, чији су организатори догађаја били Тераформинг у сарадњи са Јеврејском општином Нови Сад.

Поводом обележавања 80 година од депортације бачких Јевреја у логор Аушвиц-Биркенау, Терраформинг у сарадњи са Јеврејском општином Нови Сад организовао пригодан програм у КЦ Свилара. У оквиру програма је отворена изложба под називом “Неке речи о Холокаусту у Србији”, представљен је почетак рада на платформи “АБЦ о антисемитизму”, едукативна графичка новела о Новосадској рацији и депортацији, као и програм “Facts Not Fiction”.

На отварању програма говорили су уважени гости, представници града Новог Сада, министарстава, и страних амбасада. Централни део програма је панел дискусија: „80 година од депортације бачких Јевреја – култура сећања и савремени антисемитизам“ у којој су учествовали уважени гости и реномирани стручњаци.

Следећег дана настављено је обележавање наступом хора „Хашира“, изложбом „Неке речи о Холокаусту у Србији“, молитвом за страдале врховног рабина Србије Исака Асиела, као и „Шетњом сећања“ од синагоге до старе Железничке станице, данашње поште код Лиманске пијаце.