Please select your page

Обука “Родне улоге, насиље према женама и извештавање медија”

Обука у сали са учесницимаУ Ректорату Универзитета у Новом Саду, 26. априла 2024. године, одржана је обука под називом "Родне улоге, насиље према женама и у породици и извештавање медија". Ова обука окупила је новинарке и новинаре штампаних и електронских медија, као и портала активних на територији АП Војводине, а обуци су присуствовале и студенткиње журналистике са Филозофског факултета у Новом Саду.

Циљ овог догађаја, организованог од стране Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) кроз пројекат "Заустављање насиља - оснаживање промена", уз подршку Владе Шведске, био је унапређење нивоа знања и сензибилитета новинара и новинарки о родним улогама, родним стереотипима и утицају на извештавање. Такође, фокус је био на развоју разумевања о родно заснованом насиљу према женама и начинима и методама родно сензитивног извештавања.

Кроз интерактивне сесије и дискусије, учесници су имали прилику да уоче недостатке у извештавању о женама, посебно о питањима насиља према женама, те да стекну вештине и унапреде квалитет извештавања о родно заснованом насиљу у медијима.

Ова обука представља важан корак ка унапређењу праксе извештавања о родно заснованом насиљу у медијима и подизању свести о питањима родних улога и насиља према женама, како међу новинарима и новинаркама, тако и међу будућим професионалцима у области новинарства.